Joskus se oppi tulee kantapään kautta: Tässä kallis muistutus, miksi auton suositeltua öljynvaihtoväliä tulee noudattaa

Osaatko tulkita auton vikavaloja? Tätä mittaristoon syttyvät symbolit tarkoittavat 2:18
Osaatko tulkita auton vikavaloja? Tätä kojelautaan syttyvät symbolit tarkoittavat.

Jos auton mukana ei tullut käyttöohjekirjaa, kannattaa se etsiä esimerkiksi netistä. Tämäkin kanadalaismies olisi välttynyt hyvin kalliilta remontilta, jos olisi selvittänyt uuden autonsa öljynvaihtovälin.

Jos ostat uuden auton, on takuun säilyttämiseksi yleensä noudatettava valmistajan huolto-ohjelmaa. Toki sen noudattaminen on yleensä järkevää ihan ajoneuvon toiminnankin kannalta.

Eräs kanadalaisautoilija sai oppia kantapään kautta, miksi esimerkiksi öljynvaihtojen laiminlyönti ei kannata. Miehen kerrotaan saaneen maksettavakseen viisinumeroisen laskun, johon hänellä ei ole varaa.

Vuosimallin 2018 Ram 1500 -avolavan uutena ostanut mies sai autoonsa 100 000 kilometrin takuun. Auton moottori kuitenkin sanoi yhteistyösopimuksen irti runsaan 90 000 kilometrin kohdalla.

Aiheesta uutisoivan CTV Newsin mukaan mies oli yrittänyt vedota autonsa takuuseen, mutta valmistaja kieltäytyi, sillä auton huolto-ohjelmaa ei ollut noudatettu.

Auton öljynvaihtovalo oli syttynyt 50 000 kilometrin kohdalla. Mies myöntää, ettei ollut tuolloin reagoinut asiaan, mutta tarina ei kerro, missä vaiheessa hän sitten oli vienyt autonsa öljynvaihtoon.

Öljynvaihto oli suoritettu merkkihuollon sijaan pienemmässä korjaamossa, jonka työntekijä oli miehen mukaan kertonut, että öljyt tulisi vaihtaa 25 000 kilometrin välein. Miehen mukaan hän ei saanut auton mukana käyttöohjetta, joten hän ei tiennyt, mikä oli auton suositeltu öljynvaihtoväli.

Auton netistä löytyvässä käyttöohjekirjassa sivulla 54 kuitenkin kerrotaan, että öljyt on vaihdettava joko 12 kuukauden tai 16 000 kilometrin välein riippuen siitä, kumpi tulee vastaan ensin. Ohjekirjassa kerrotaan myös, että huoltovalon syttyessä auto tulee ajaa pajalle seuraavien 500 mailin eli noin 800 kilometrin kuluessa.

Ei varaa korjata

Ramin kaipaama moottoriremontti ei ollut ihan pienimmästä päästä, sillä tuomiona oli koko moottorin vaihtaminen. 3,0-litraisen V6 EcoDieselin hinta on noin 15 000 dollaria eli vajaat 13 500 euroa. Mies kuitenkin kertoo, ettei hänellä ole varaa ostaa uutta moottoria.

Ram on Stellantis-autokonsernin merkki. Yhtiön edustaja totesi, että näistä asioista kerrotaan auton käyttöohjekirjassa, joten niiden ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Merkkihuoltomme mukaan autoa ei oltu huollettu asetettujen ehtojen mukaan. Meillä ei ole mitään ongelmaa hoitaa omaa osaamme [takuun suhteen], jos kyseessä on tehtaasta johtuva ongelma, edustaja kertoi.

Lähteet: CTV News, The Drive

Lue myös:

    Uusimmat