"Jos Porin seutu evakuoitaisiin, tietäisivätkö ihmiset, miten toimia?" Nämä tekijät yhdessä voivat aiheuttaa keväisin ennennäkemättömät tulvat Suomessa

0:38
Video: Mitkä tekijät yhteen summattuna voisivat aiheuttaa ”aivan valtavan vesimäärän”? Katso mitä Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow kertoo tästä skenaariosta.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt. Päästövähennysten eteen tehdään jo paljon työtä, mutta muutokseen on osattava myös sopeutua – niin maalla kuin vesistöissäkin. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow kertoo tämän tarkoittavan konkreettisia muutoksia myös katukuvaan.

Ilmastopaneeli on koonnut ensimmäistä kertaa yksiin kansiin sen, miten ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa eri alueilla ja miten ilmastonmuutokseen sopeutumista on meillä edistetty.

– Meidän pitää sopeutua siihen, että meillä lämpenee ja sateisuus kasvaa. Myös vuodenaikojen kierto muuttuu. Etelä- ja Länsi-Suomessa tuskin nähdään enää talvia vuoden 2050 jälkeen. Toisaalta Itä- ja Pohjois-Suomessa on ehkä hyvinkin lumista, Gregow selvittää MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

"Jos Porin seutu evakuoitaisiin, tietäisivätkö ihmiset, miten toimia?"

Myös tulvariski kasvaa ilmastonmuutoksen myötä. Suomen tulvariskialueiksi tullaan luokittelemaan esimerkiksi Rovaniemi ja Pori. Gregown mukaan viranomaiset tekevät jo kaikkensa varautuakseen tulviin.

– Mutta tarvitsemme myös muut toimijat tähän mukaan, hän lisää.

– Kun meillä ei ole kokemusta, meidän on vaikea ajatella, millainen tilanne oikeasti on. Jos esimerkiksi ajatellaan, että pitäisi evakuoida koko Porin seutu, niin tietävätkö ihmiset, miten toimia? Gregow pohtii.

Yhteistyötä ja harjoituksia tehdään pelastusviranomaisten kanssa.

– Tarvitsemme myös lisää toimijoita, jotka auttaisivat myös harjoittelemaan erilaisia tilanteita, jotka voivat yllättää meidät.

Jutun videolta voit katsoa, mitkä tekijät yhdessä voisivat aiheuttaa ennennäkemättömiä tulvia Suomessa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Asfalttia voidaan joutua purkamaan

Ilmastonmuutos voi aiheuttaa hyvin konkreettisia muutoksia katukuvassa. Keinotekoiset rakennusmateriaalit eivät välttämättä ole tulvan kestäviä ja niitä voidaan joutua vaihtamaan. Myös puut auttavat tulvien torjunnassa.

– Pariisin kaupungissa poistetaan asfalttia ja metsitetään uudestaan. Siellä on kavahdettu, että miten tämä on mahdollista? Mutta ehkä Suomessakin pitäisi miettiä tätä. Eikä pelkästään tulvien vuoksi. Asfalttipäällysteiset tiet ovat myös hyvin kuumia.

Myös tutkijat kärsivät ilmastoahdistuksesta

Monen mieltä vaivaa niin sanottu ilmastoahdistus. Gregow muistuttaa, että myös viranomaisilla on kovat paikat.

– Tuskaa kokevat myös tutkijat. On tärkeää, että ihmiset löytävät paikan, missä kertoa ajatuksistaan. Kiitos median, kun otatte tätä vastaan ja pääsemme puhumaan. Meidän pitäisi myös auttaa ihmisiä tekemään asioita. Kun pääsee tekemään, se helpottaa, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja