Jos on ihan pakko autoilla huomisessa lumikaaoksessa, ota nämä asiat huomioon – Autoliiton asiantuntija kertoo myös, mitkä ovat autoilijan tyypillisimmät virheet

Erittäin huono ajokeli jatkuu maan etelä- ja länsiosissa tiistainakin. Eteläisessä Suomessa lumisade jatkuu keskiviikkoiltaan saakka. Lunta on luvassa pääkaupunkiseudulle jopa 40 senttiä.

Helsingin pelastuslaitos ja poliisi kehottavat välttämään lähipäivinä ylimääräistä liikkumista autolla. 

– Lumipyryn takia poliisi pyytää autoilijoita harkitsemaan etätyöpäivän pitämistä huomenna (tiistaina), jos mahdollista. Ainakin työmatkaan on syytä varata riittävästi aikaa ja malttia. Myös vapaa-ajan autoilua on syytä välttää aamu- ja iltaruuhkan aikoihin, Helsingin poliisi kirjoittaa Twitterissä. 

Jos auton rattiin on kuitenkin mentävä, on syytä ottaa muutama tärkeä seikka huomioon.

– Ainakin kannattaa miettiä omaa aikataulua ja varata ylimääräistä aikaa. Auton putsaaminen vie oman aikansa, eikä liikenne välttämättä solju normaaliin tapaan. Lisäksi voi olla liikennehäiriöitä ja ruuhkia. Myös pysäköintipaikan etsiminen voi olla haasteellista, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vesalainen muistuttaa, että talviseen säähän kannattaa varautua myös tarvittavilla välineillä. 

– Autosta on hyvä löytyä lumiharja ja lumilapio niitä tilanteita varten, jos autoa joutuu kaivaamaan kadun varresta aurausvallin takaa. Ottakaa myös lämmintä vaatetta mukaan. Moni ajattelee, että voi lähteä hepposissa vaatteissa, kun on liikkeellä autolla. Nyt on kuitenkin luvattu erityisen haasteellista keliä, joten on aina mahdollista, että matka katkeaa kelissä kuin kelissä. On paljon mukavampi lapioida autoa kinoksesta irti, kun on lämpimästi päällä. 

Lue myös:

    Uusimmat