"Jos en ehdi nukkua, sitten en nuku" – Pariisin olympialaisten kulisseissa käynnissä mielipuolinen urakka

30 249 nimeä, 120-metrinen paperirulla: Baptiste Chebassier valmistelee huimaa taideteosta Pariisin olympialaisten kulisseissa 0:59
30 249 nimeä, 120-metrinen paperirulla: Baptiste Chebassier valmistelee huimaa taideteosta Pariisin olympialaisten kulisseissa.

27-vuotias ranskalainen taiteilija Baptiste Chebassier on käynnistänyt uuden projektin. Tavoitteena on kirjoittaa nykyaikaisten olympialaisten kaikkien mitalistien nimet paperirullalle 128 vuoden ajalta. Valmiissa teoksessa nimiä tulee olemaan 30 249 ja paperilla pituutta noin 120 metriä.

Projekti alkaa vuodesta 1896. Silloin Ateenassa järjestettiin ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset.

Ajatus syntyi kolme vuotta sitten, mutta projektin eteneminen oli hidasta päivätöiden sotkiessa aikataulua. Chebassier päätti lopettaa konsultin työt saadakseen taideteoksen valmiiksi ennen heinäkuun 26. päivää, jolloin Pariisin kesäolympialaiset alkavat.

Hän on päässyt urakassaan 1980-luvulle.

­– Lopetin päivätyöni puolitoista kuukautta sitten, olympialaiset alkavat heinäkuun lopussa. Siihen mennessä projektin on oltava valmis. Jos en ehdi nukkua, sitten en nuku, Chebassier tuumaa.

Katso pääkuvan videolta otteita Chebassierin työskentelystä sekä huimasta taideteoksesta. 

Inspiraatiota hän sai puolalaisen taiteilijan Roman Opalkan työstä, joka käsittelee ajan kulumista. Chebassier on myös matkustanut tapaamaan joitakin olympiaurheilijoita ja kirjottanut nimiä teokseen heidän läsnäolleessaan.

Etelä-Ranskassa hän tapasi vuoden 1980 alppihiihdon pronssimitalistin Perrine Pelenin, joka saavutti myöhemmin myös kaksi muuta olympiamitalia. 

– Olen otettu nähdessäni nimeni teoksessa. On suuri kunnia saada olla kaikkien näiden mitalistien joukossa, Pelen kertoo Reutersille.

– Tämä on minulle tilaisuus osoittaa kuinka suuri vaikutus olympiamitalilla voi olla.

Taideteokselle ei ole vielä lopullista paikkaa, mutta Chebassier haluaisi sen urheilijoiden nähtäville.

– Haluaisin viedä teokseni näytille Pariisin kesäolympialaisiin, jotta urheilijat ja ehkä heidän perheenjäsenensä näkisivät nimet. Tämä olisi myös kisoihin osallistuville, sillä tähän on kirjoitettu heidän sankariensa nimiä, Chebassier summaa.

Lue myös:

    Uusimmat