Miljardisatsaus uhkaa epäonnistua rumasti Pariisin olympialaisissa – suomalaissuuruus suorapuheisena: "Olisi todella iso floppi"

Pariisin kesäolympialaiset ovella – tässä puheenaiheet ja suomalaiset menestystoivot 6:44
Pariisin kesäolympialaiset ovella – tässä puheenaiheet ja suomalaiset menestystoivot.

Pariisin olympialaisten triathlonin ja avovesiuintien suorituspaikaksi kaavaillun Seine-joen vedenlaatu huolestuttaa edelleen, kun jättitapahtuman alkuun on aikaa vain kaksi viikkoa. Suomalainen ex-huipputriathlonisti Kaisa Sali toivoo hartaasti, että järjestäjien kunnianhimoinen tavoite toteutuu.

Pariisin olympialaisten päiväkohtaisen ohjelman ja suomalaisurheilijoiden aikataulun näet tästä linkistä!

Ranskalaisviranomaiset ovat käyttäneet viimeisen vuosikymmenen aikana noin 1,4 miljardia euroa Seinen vedenlaadun parantamiseen kehittämällä viemäriverkostoa ja rakentamalla uusia vedenpuhdistamoja. Tämän työn loppuhuipennusta pitäisi päästä ihastelemaan Pariisin olympialaisissa, kun triathlonin ja avovesiuinnin kilpailuja on tarkoitus käydä Seinessä.

Haasteita on riittänyt. Noin kolme viikkoa sitten Seinen vedestä tehdyt mittaukset paljastivat, että kolibakteeripitoisuudet ylittivät sallitun rajan jopa kymmenkertaisesti. Kolibakteerit ovat peräisin ulosteesta, ja ne voivat aiheuttaa muun muassa ripulia, virtsaputkentulehduksen ja verenmyrkytyksen. 

Viime viikolla Pariisin pormestari tiedotti, että bakteeripitoisuudet Seinen kilpailupaikoilla olivat vihdoin olleet hyväksyttävissä arvoissa neljänä peräkkäisenä päivänä. Aurinkoinen ja lämmin sää oli edesauttanut tätä kehitystä.   

Rankkasateet ja myrskyt ovat silti suuri uhka olympiajärjestelyille, sillä osa Pariisin viemäriverkostosta on edelleen peräisin 1800-luvulta, minkä seurauksena osa käsittelemättömistä jätevesistä päätyy suoraan Seineen. 

Triathlonin yksilökisat käydään Pariisissa 30.-31. heinäkuuta, avovesiuinnit 8.-9. elokuuta. Seine-joella ja sen ympäristössä järjestetään myös olympialaisten avajaiset 26. heinäkuuta.  

"Aikamoisissa lätäköissä uitu"

Triathlonin entinen suomalaishuippu, moninkertainen arvokisamitalisti Kaisa Sali, 42, on seurannut Pariisin tapahtumia mielenkiinnolla. Hän luottaa siihen, että Kansainvälinen triathlonliitto ja olympiakomitea tekevät oikeita päätöksiä siitä, mikä on turvallista. 

– Entisenä triathlonistina ja edelleen aktiivisena seuraajana se olisi minusta todella harmillista, jos Seinessä ei voitaisi uida. Kyllähän se olisi todella iso floppi lajille, nykyisin ravitsemusasiantuntijana toimiva Sali toteaa MTV Urheilulle. 

– Kyllä se aiheuttaisi urheilijoille ikävää säätöä, sillä he ovat valmistautuneet juuri tuolle reitille. Mutta totta kai muutoskin on parempi kuin uiminen vedessä, josta tulee urheilijoille terveysriskiä.

Sali suoritti uransa aikana 150 triathlonkisaa ympäri maailmaa. Näissä hän saavutti lähes 70 palkintosijaa. Mukaan tarttui monenlaisia kokemuksia. 

– Kyllä sitä on aikamoisissa lätäköissä uitu, Sali toteaa naureskellen. 

– Ihan aina ei ollut varmaa, että tässä paikassa uiminen on fiksua, hän jatkaa nostaen esimerkiksi kilpailun Etelä-Afrikan Pretoriassa. 

– Se oli kyllä todella epämääräinen lammikko.

Pariisin olympiakisaa vastaavaksi tapahtumaksi Sali mainitsee Hampurissa vuosikausia käydyn huipputason kilpailun, jossa uintiosuus suoritetaan Elben sivujoessa Alsterissa.

Suorituspaikka aivan kaupungin ytimessä tietää sitä, että uintiosuudella voi törmätä esimerkiksi jälkiin edellisillan juhlinnasta, kuten kaljatölkkeihin. 

– Totta kai siinä on aina ollut veden laatu riittävä, sillä siellä Hampurissa on pitkään kisa järjestetty. Ei siitä itsellenikään jäänyt epämiellyttävää fiilistä. 

Sali suitsuttaa kisapaikkoja kaupungin keskustoissa. 

– Se on kyllä jäätävän hienoa, jos vesi on puhdasta. Yleisöllekin se on sairaan makea kokemus. 

Siirtäminen ja kisan karsiminen varakeinoina

Jos Seinen vesi ei ole uimakelpoista olympiatriathlonin kisapäivinä, järjestäjillä on vielä kalenterissa muutamia varapäiviä. 

Kisojen tiedottajan mukaan "viimeinen oljenkorsi" on kilpailujen järjestäminen duathlonina, jossa 1,5 kilometrin uintiosuus putoaisi pois ja urheilijat urakoisivat vain 40 kilometrin pyöräilyn sekä 10 kilometrin juoksuosuuden.

Avovesiuinneissa vararatkaisuna on puolestaan kilpailujen käyminen Vaires-sur-Marnessa, jossa järjestetään muun muassa olympiasoudut. 

Salin mukaan triathlonkisat tulevat hyvin todennäköisesti ratkeamaan juoksuosuuteen. Naisten puolella suosikeiksi hän nostaa britti Beth Potterin ja ranskalaisen Cassandre Beaugrandin. Heistä Potter on osallistunut myös 10 000 metrin juoksuun Rion olympialaisissa 2016. 

– He ovat nimenomaan todella kovia juoksijoita. 

– Miesten kisassa brittiläinen Alex Yee ja uusiseelantilainen Hayden Wilde ovat ennakkosuosikit.

Tokion olympiavoittoja puolustavat bermudalainen Flora Duffy ja norjalainen Kristian Blummenfelt.

– Tällä hetkellä näyttäisi, että he ovat ihan vähän terävintä kärkeä jäljessä, Sali summaa.

Suomella ei ole olympiaedustajia triathlonissa ja avovesiuinnissa. 

Lähteet: France24, CBS, USA Today

Lue myös:

    Uusimmat