Jörn Donner menneisyydestään: En halua palata siihen enää

Kirjailija-ohjaaja Jörn Donnerin muistelmateos Mammutti on vaatinut kirjoittajaltaan paluuta vanhoihin muistoihin.

MTV3:n Huomenta Suomen viraana käyneen Jörn Donnerin mukaan palaute kuun alussa julkaistusta kirjasta on ollut yllättävän positiivista.

– Sehän on ollut monille hämmentävä kirja, koska siinä on niin paljon vastakkaisia asioita. Sen lisäksi se on todella laaja, joten useat ovat lukeneet vain osan. Ehkä sen olisi pitänyt olla lyhyempi, mutta se on nyt tallainen, hän summaa MTV3.fille.

– Yllättävän hyvää palautetta olen saanut. Jotkut kriitikot ovat toki teilanneet, mutta etenkin lukijat ovat ottaneet aika hyvin vastaan.

Julkaisemisen jälkeen Mammutti (Otava) on herättänyt huomiota etenkin siinä esiintyvien henkilöiden ja Donnerin tekemien paljastusten vuoksi. Osittain romaaniakin muistuttavassa kirjassa hän esimerkiksi kertoo Marimekon perustajan Armi Ratian puhuneen hänelle suhteestaan presidentti Urho Kekkosen kanssa.

Lisäksi hän kirjoittaa muun muassa omasta yöpymisestään näyttelijä-laulaja Marlene Dietrichin luona Pariisissa ja kertoo Tarja Halosen nipistäneen oikeusministeriaikanaan häntä takapuolesta täysistunnossa.

– Luulen, että osa niistä todellisista henkilöistä, jotka siinä esiintyvät, eivät varmaan ole lukeneet vielä koko kirjaa. Ehkä he palaavat sitten joskus asiaan. En ole oikein viitsi kertoa, mikä kirjassa on totta ja mikä keksittyä, mutta sen voin sanoa, että suurin osa on kyllä totta, Donner vakuuttaa.

Kirjailijalle jättiteoksen kirjoittaminen on tarkoittanut kahden vuoden paluuta vanhoihin muistoihin, jotka Donnerin itsensä mukaan eivät aina ole olleet niin valoisia. Donner ruotii kirjassa epäonnistuneita avioliittojaan ja kirjoittaa myös omasta yksinäisestä lapsuudestaan.

– Minullahan on aika huono muisti osittain, joten olen joutunut turvautumaan muistiinpanoihin. Myönnän, että ei se ole pelkästään miellyttävää ollut. En halua palata siihen toista kertaa, hän toteaa.

Donner kertoi Huomenta Suomessa polttaneensa kirjoittamisen jälkeen osan vanhoista muistiinpanoistaan.

(MTV3–KATI PUKKI)

Jörn Donner Huomenta Suomessa (15.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat