Jopa miljardi potijaa – suomalaisillekin tuttu salakavala sairaus piinaa ympäri maailman

Tuoreen selvityksen mukaan mahdollisesti jopa miljardi ihmistä potee obstruktiivista uniapneaa. Eniten potilaita löytyy Kiinasta, Yhdysvalloista, Brasiliasta ja Intiasta. Lancet Respiratory Medicine -lehden julkaisemat luvut perustuvat 16 maan tietoihin.

Tulosten perusteella arviolta 940 miljoonaa 30–69-vuotiasta miestä ja naista potee vähintään lieviä uniapneaoireita ja 425 miljoonaa keskivaikeita tai pahoja oireita.

Selvitys on tiettävästi ensimmäinen yritys tehdä globaali kartoitus obstruktiivisen uniapnean yleisyydestä. Uniapnea voi hoitamattomana altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tunnista uniapnean oireet

Suomessa uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia miehistä ja kaksi prosenttia naisista. Sen oireita ovat muun muassa päiväväsymys, keskittymisvaikeudet ja mielialahäiriöt.

Nukkuessa uniapnean tyypillisiä oireita ovat kuorsaus, unenaikaiset hengityskatkot, herääminen tukehtumisen tunteeseen ja huonolaatuinen uni. Usein oireet vähentyvät laihduttamalla, mutta monia hoidetaan myös CPAP-ylipainehengityslaitteella.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat