Jopa 50 sähkönmyyjää lopettamassa toimintansa Suomessa: Taustalla järjestelmäuudistus

Sähkönkuluttajien tiedot keskitetään jatkossa Fingridin Datahub Oy:n ylläpitämään tiedonvaihtojärjestelmään, johon tallentuu tiedot noin 3,6 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Järjestelmän pitäisi olla käytössä keväällä 2021.

Datahubin palvelun piiriin kuuluvien vähittäismyyjien ja jakeluverkonhaltijoiden piti toimittaa suunnitelmansa järjestelmän käyttöönotolle Energiavirastolle ja Fingridille huhtikuun loppuun mennessä.

Sen yhteydessä noin 50 vähittäismyyjää on ilmoittanut lopettavansa toimintansa vähittäismarkkinoilla ennen tiedonvaihtojärjestelmän käynnistymistä.

– Valtaosa selittyy sillä, että palveluntarjoaja on muuttanut toimintamallia: jälleenmyyjän statuksella on ollut toimijoita, jotka myyvät omille toimipaikoilleen, mutta eivät ulkopuoliselle. Ne ovat voineet olla esimerkiksi ketjuliikkeiden omia toimijoita, sanoo Datahubin toimitusjohtaja Asta Sihvonen-Punkka.

– Tämä on tekninen asia, muutenhan tilanne vaikuttaisi dramaatti­selta.

Jos laskuista jätetään pois toimintansa lopettavat ”erillismyyjät”, Suomessa on liki 90 sähkön vähittäismyyjää.

Datahubissa on jatkossa muun muassa käyttäjäkohtaiset mittaustiedot, ja loppukäyttäjällä on näkymä mittaustietoihinsa. Hän voi valtuuttaa esimerkiksi energiansäästöhankkeissa tai myyjän vaihdossa sen, kuka hänen tietoihinsa pääsee käsiksi.

Tavoite on, että kuluttajan vaihtaessa sähkönmyyjää kaikki tarvittava tieto sähkönmyyjän ja jakeluverkkoyhtiön välillä siirtyy Datahubin kautta. Tämä auttaa muun muassa kilpailuttamista.

Tällä hetkellä tiedot sijaitsevat hajautetusti eri yhtiöiden järjestelmissä. Jatkossa tiedonvaihto tapahtuu keskitetysti. Sihvonen-Punkan mukaan prosessit tehostuvat.

– Tilanteet, joissa vaihdetaan myyjää, tapahtuvat yhdenmukaisesti. Tämä luo tasapuolisen pelikentän, ja markkinoille on ­helpompi tulla.

Sähkönkäyttäjistä noin kahdeksan prosenttia vaihtaa toimittajaa vuosittain.

Sähkönmyyjien pitää päivittää järjestelmänsä Datahub-yhteen­sopiviksi. Monille myyjille uudistus merkitsee kohtuullisen suuria investointeja.

Sihvonen-Punkka uskoo, että investoinnit maksavat itsensä takaisin tehostumisen myötä.

Lue myös:

    Uusimmat