Jopa 120 000 sairastunutta suomalaista – dementiariskiä voi pienentää seitsenkymppisenäkin

7:47

Ruokavalio ja muut elintavat vaikuttavat muistin heikkenemiseen ja dementian kehittymiseen vielä seitsemänkymppisilläkin, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Videolla kerrotaan, mikä merkitys ruokavaliolla on aivojen terveydelle.

Tutkimuksen perusteella yksittäiset terveelliset elämäntavat pienentävät dementiariskiä, mutta yhdessä niiden vaikutus on selvästi suurempi. Mitä useampi osa-alue henkilöllä on kunnossa, sitä pienempi sairastumisriski.

Paras tilanne on normaalipainoisilla ja savuttomilla, jotka syövät paljon kalaa, kasviksia ja hedelmiä, liikkuvat säännöllisesti ja ovat kolesteroli-, glukoosi- ja verenpainelukemien perusteella kunnossa.

Samat keinot tepsivät muihinkin sairauksiin

Nämä kaikki ovat keskeisiä myös sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä sekä monien muidenkin sairauksien välttämisessä. Ranskalaisten tulokset vahvistavat entisestään vahvaa näyttöä elintapojen merkityksestä sairauksien ehkäisyssä.

Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja