Mainos

Joona kuvasi harvinaisen hetken – kuuliaiset karhunpennut kipittivät puusta alas emon syliin

2:35

Karhuopas Joona Kaltion videokameraan taltioitui eilen illalla hellyttävä hetki, kun kokenut ja huolehtivaiseksi tiedetty karhuemo kutsuu pentueensa puusta alas syömään.

Suomussalmen Martinselkosen eräkeskuksen liepeillä on tänä kesänä liikkunut peräti neljä karhupentuetta. Tavallisesti pentuja on vain yhdestä kolmeen, mutta tällä karhuemolla poikasia on peräti neljä.

Karhuopas Joona Kaltio vei eilen kuusi asiakastaan karhujen katselupaikkaan, jonka läheisyyteen karhut houkutellaan tarjoamalla niille syötävää.

– Saimme todistaa harvinaista hetkeä, kun karhupennut tulivat emonsa kutsumina puusta syömään. Imetystuokio kesti kaikkiaan reilut viisi minuuttia, toteaa Kaltio.

– Emo oli komentanut pennut puuhun, koska alkuillan aikana urokset olivat ajaneet ruokintapaikalla takaa toisiaan. Tämä rohkea emo ajoi myös pois näitä uroksia. Mutta hetkeä myöhemmin ison uroksen tulo paikalle säikäytti emon, joka käski pennut puuhun, kuvailee jännittävän illan tapahtumia Kaltio.

Karhuemo imettää puolitoista vuotta

Kaltio kertoo, että videolle tallentuneet pennut ovat nyt puolen vuoden ikäisiä ja niiden koko vaihtelee suuresti. 

– Suurimmat pennut ovat lähempänä kymmentä kiloa kuten esimerkiksi videolla oleva harmaaturkkinen pentu ja pienin on ehkä puolet tästä. Tämä pieni pentu kiipeää videolla itsevarmasti emon kaulalle imemään. Se ei siis suinkaan ole avuttomin ja pelokkain vaan pennussa on karhun hyvät ominaisuudet tiivistyneessä koossa, toteaa Kaltio tunteikkaasti.

Karhuemo synnyttää pennut talvipesäänsä pilkkopimeään helmi-maaliskuussa ja pennut näkevät valoa ensi kerran keväällä maalis-huhtikuussa. Emo imettää poikasia jopa puolitoistavuotiaaksi asti, mutta heti pesästä ulos luontoon päästyään pennut syövät myös muutakin kuten marjoja ja kasveja.

– Nämä pennut eivät ole emon ensimmäinen pesue vaan se on kokenut 'äiti'. Usein tämä huolehtivainen emo tulee ruokintapaikalle ensin yksin tai vain parin pennut kanssa ja kutsuu muut piilossa olevat pennut myöhemmin syömään, kertoo karhupesueen elämästä mustikkametsästä tavoitettu Kaltio.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.