Eräopas Riina muistelee taianomaista hetkeä: Mamma-karhu imetti Perunaa, Sipulia ja Rusinaa

0:56

Eräopas kuvasi videolle viime kesänä kauniin hetken, kun karhuemo köllähti metsässä selälleen ja aloitti pentujensa ruokinnan.

Ruhtinansalmella sijaitsevalla Martinselkosen Eräkeskuksella on pitkät perinteet karhujen ruokinnasta, jo 25 vuotta.

Eräkeskuksen eräopas Riina Milton-Määttä kertoi MTV Uutisille, että karhut ovat villikarhuja. Ne käyttäytyvät haaskapaikan ulkopuolella eri tavalla, mutta siinä ne ovat hyvin luottavaisin mielin.

Heillä on ruokintapaikan lähettyvillä kopit, joista asiakkaat voivat ihailla karhujen toimintaa.

Ruokintapaikalla vierailevat karhut ovat tulleet henkilökunnalle tutuiksi vuosien varrella. He ovat antaneet tutuille karhuille myös nimet.

– Muutama karhu on käynyt siinä ihan alkuvuosista lähtien.

Ruokintapaikalla käy monia emokarhuja poikasten kanssa. Paikka on karhuille merkittävä, sillä ne ovat kokeneet siinä monia elämän suuria vaiheita.

– Moni pentu on saanut alkunsa tällä ruokintapaikalla. Äiti tuo tänne pentunsa syömään ja sitten, kun pennut ovat aikuisia, niin ne tuovat taas omat pentunsa tänne, kertoo Milton-Määttä.

Harvinainen näky

Luottamus on mahdollistanut monia unohtumattomia kokemuksia, joita karhut ovat tarjonneet ruokintapaikalla.

Yksi tällaisista on nähdä karhuemon imettävän poikasiaan. Milton-Määtän mukaan on harvinaista nähdä karhuemon imettävän, mutta luottamuksen kautta se on mahdollista.

– Siitä on noin viisi vuotta aikaa, kun ensimmäisen kerran näimme emon imettävän poikasiaan. Tänä kesänä siinä oli yksi emo, joka imetti poikasiaan ihan kojujen lähellä. Sen pystyi taltioimaan kännykällä, iloitsee eräopas.

Imettävä karhu oli nimeltään Mamma. Poikaset olivat Peruna, Sipuli ja Rusina. Milton-Määtän mukaan on hienoa päästä todistamaan tällaisia hetkiä.

– Ne päästävät imettäessä sellaisen ihmeellisen äänen. Ihan kuin joku moottori käynnistyisi. Olemme miettineet kovasti, mistä se ääni lähtee, mutta emme ole varmoja. Emme ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, lähteekö ääni emosta vai poikasista, kertoo Milton-Määttä huvittuneena.

Raja-aitojen yli talviunille

Nyt karhut ovat talviunilla. Karhunjälkiä ei ole alueella näkynyt yli kuukauteen.

Lähellä itärajaa sijaitseva Ruhtinansalmi mahdollistaa karhuille talviunet Venäjän puolella.

– Rajavartioston työntekijät ovat kertoneet meille, että he ovat nähneet kameroistaan rajanylityksiä, kun karhut menevät aidan yli tai ali.

Syyksi Milton-Määttä veikkailee sitä, että siellä puolella rajaa on rauhallisempaa olla talviunilla. Huhujen mukaan Venäjän puolella on isompi kallioalue, johon karhut vetäytyvät nukkumaan.

– Myös meidän eräkeskuksen lähettyviltä on löytynyt karhujen pesiä. Ne ovat kaivaneet sellaisia luolia hiekkamaahan.

Katso ylhäällä olevalta videolta harvinainen näky viime kesältä, kun karhuemo imetti poikasiaan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja