"Joku v***n delegaatio haluaa tulla tervehtimään Suomen valmentajaa" – se olikin Vladimir Putin, joka halusi tavata Erkka Westerlundin

Erkka Westerlund valmennusurastaan:"Opin eniten Raimo Summaselta" 7:23
Erkka Westerlund valmennusurastaan: Opin eniten Raimo Summaselta.

Leijonat hävisi Venäjälle Minskin MM-finaalin 2014 kyseenalaisten vaiheiden jälkeen, vaikka IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel oli luvannut reilua tuomaripeliä. Erkka Westerlund kertoo kirjassaan Erkka – Elämän peliä (Fitra) erikoisesta tapahtumasta ottelun jälkeen. 

Erkka Westerlundin yhdessä Manu Tuppuraisen kanssa kirjoittama uusi teos on yhdistelmä valmennusopasta ja elämäkertaa. Hän käy läpi muun muassa vuoden 2014 MM-turnauksen loppuvaiheet. 

Suomi oli saanut maistiaisen erikoisesta tuomarityöskentelystä jo alkusarjassa. Westerlund näki ennen Venäjää pelattua finaalia Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Rene Faselin.

– Toivoin, että finaalissa paremmuus ratkaistaan kahden joukkueen välillä. Hän lupasi hoitaa, että pelin tuomarointi olisi reilua. Ensimmäinen erä alkoi vauhdikkaasti ja oli tasainen. 

Ihan niin ei käynyt. Venäjän tähtipelaaja Jevgeni Malkin löi poikittaisella mailalla Erik Haulaa ensimmäisessä erässä leukaan niin kovaa, että se murtui. 

– Ainoa oikea ratkaisu olisi ollut antaa Malkinille 5 + 20 minuutin pelirangaistus ja poistaa hänet kentältä. Mitään ei tapahtunut. Tuomareilla ei ollut rohkeutta tehdä sitä yhdelle sen hetken parhaalle pelaajalle. Yritin vaikuttaa tuomareihin protestoimalla tilannetta voimakkaasti, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta.

Malkin teki ottelun voittomaalin, ja Venäjä voitti 5–2. Suomi taisteli kovaa 16 ensikertalaisella. 

– Minulle jäi tapahtuneesta tunne, ettemme saaneet vielä toisessakaan pelissä reilua mahdollisuutta Venäjää vastaan. Olimme Venäjän ”iholla” ja meillä oli hyvä mahdollisuus jopa voittaa ottelu. 

Kaikkien muiden tapaan videovalmentaja Janne Mälkiä reagoi voimakkaasti tappioon. 

– Hän (Mälkiä) palasi katsomosta pukukoppikäytävälle ja puhisi tuskastuneena: ”Joku ”v----n” delegaatio haluaa tulla alas tervehtimään Suomen valmentajaa.”

Westerlund havaitsi käytävällä turvamiehiä ja kirkkaita valoja. Venäjän presidentti Vladimir Putin oli tulossa paikalle. 

– Hän onnitteli hyvästä pelistä ja ihmetteli, miten pienestä maasta voi tulla näin hyviä pelaajia. Ajattelin aikaisempia ottelujamme Venäjää vastaan ja niitä hetkiä, kun Suomi oli poistunut kaukalosta voittajana. Se helpotti hiukan sen hetkistä tappion tuskaa. Nyt oli Venäjän vuoro voittaa.

Teräväisen jättäminen rannalle harmitti

Westerlund myönsi, että Teuvo Teräväisen jättäminen rannalle kisoista harmitti häntä jälkeenpäin. Hän oli valmentanut Teräväistä aiemmin Jokereissa. 

Westerlund halusi mukaan kuitenkin puolustavia senttereitä, kuten Petteri Wirtasen

– Teukka on jälkeenpäin osoittanut osaamisensa ja olisi voinut olla iso apu jo näissä MM-kisoissa, mutta jätimme hänet lopulta valitsematta – nostan käden pystyyn virheen merkiksi. Lähdimme kisoihin selvänä altavastaajana ja valitsimme joukkueeseen enemmän puolustuspelin osaajia. 

Lue myös:

    Uusimmat