Erkka Westerlundin hullu vuosi Venäjällä – humalainen nuokkuja videopalaverissa, seurapomo vei pelaajilta rahaa

Erkka Westerlund valmennusurastaan:"Opin eniten Raimo Summaselta" 7:23
Erkka Westerlund valmennusurastaan: Opin eniten Raimo Summaselta.

Erkka Westerlund kuvailee uudessa kirjassaan Erkka – Elämän peliä (Fitra) muun muassa värikästä kauttaan Salavat Julajev Ufan rivessä 2017–18. Aikaa ja energiaa meni paljon muuhunkin kuin itse valmentamiseen. 

Westerlund kertoo hänen ja Manu Tuppuraisen kirjoittamassa kirjassa eräästä videopalaverista Shanghaissa ennen Kunlunia vastaan pelattua ottelua. Hannu Virta oli valmistellut videopalaverin, kun Westerlund keskittyi tarkkailemaan pelaajia. 

– Yksi pelaajista ei edes katsonut videota. Hän tuijotti kohti lattiaa. Palaverin jälkeen pyysin häntä jäämään huoneeseen. Hän oli väsynyt ja silmät punaiset, todennäköisesti vieläkin humalassa. Jälkeenpäin mietin, kuinka paljon voin luottaa näihin pelaajiin. Joukkueen menestys oli heidän käsissään. 

Westerlund hämmentyi rankaisumetodeista

Westerlund joutui tyytymään muutenkin KHL:n outoihin tapoihin nopeasti. Avausvoiton jälkeen toisesta pelistä tuli tappio, mikä oli katastrofi venäläisille. 

Pelaajat ja joukkueen johtoryhmä saivat noin 1500 euron bonuksen jokaisesta voitetusta ottelusta perussopimuksen päälle. 

Pelin jälkeen GM tuli kiukkuisena kysymään, että rankaisemmeko muutamia pelaajia sakolla vai vähennämmekö 50 prosenttia ensimmäisen pelin bonusrahoista. 

– Olin ymmälläni – että mitä? Millä tavalla rankaisemme? Oma lähtökohtani oli, että valmentajan tärkein tehtävä on ylläpitää hyvä ja oppiva ilmapiiri joukkueessa, riippumatta siitä voitetaanko vai hävitäänkö. Nyt minun piti valita, minulla oli kaksi vaihtoehtoa. Rangaista muutamaa pelaajaa tai koko joukkuetta.

– Joukkue voittaa tai häviää yhdessä, ajattelin. Jos rangaista pitää, rangaistaan koko joukkuetta. 

Kähinää Omarkin ympärillä

Kolmannenkin pelin jälkipuinti oli värikästä, kun Ufa hävisi tähtihyökkääjä Linus Omarkin virheen takia. Joukkueen 190-senttinen ja 120 kiloa painava kapteeni Denis Kuljas ja GM Leonid Vaisfeld olivat raivoissaan. 

– Leonid oli vaatimassa valmentajien kopissa lisärangaistuksia pelaajille. Nyt oli näköjään venäläinen kiekkoarki alkanut. Tätäkö tämä tulee olemaan?

Westerlundin aika Ufassa jäi yhteen kauteen. Sen jälkeen hän ei ole ollut mukana seuravalmennuksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat