Mainos

Uutuuskirja: Erkka Westerlund piinaavassa tilanteessa World Cupissa, Kalervo Kummola valmis reagoimaan kesken pelin: "Jos Rami ei pysty kontrolloimaan käytöstä"

7:23
Erkka Westerlund valmennusurastaan: Opin eniten Raimo Summaselta.

Erkka Westerlund käy uudessa kirjassaan Erkka – Elämän peliä (Fitra), jonka Westerlund on kirjoittanut yhdessä Manu Tuppuraisen kanssa. Hän käy kirjassa läpi vuoden 2004 World Cupin värikkäitä tapahtumia. 

Vuoden 2004 World Cup sai omituisen käänteen, kun Janne Niinimaailmoitti jättävänsä joukkueen kesken turnauksen. Westerlund mainitsee kirjassa, että joukkueen johdon ja Niinimaan odotukset roolista eivät kohdanneet. 

– Jannen odotusarvo roolistaan oli todennäköisesti olla enemmän hyökkäävä puolustaja ja pelata myös ylivoimaa. Tämä ristiriita näkyi heti alusta alkaen. Emme olleet tyytyväisiä Jannen suoritukseen ja toi­saalta Janne ei tarkkaan ymmärtänyt, mitä häneltä odotimme. Tämä johti useisiin ristiriitatilanteisiin, joka kärjistyi Ruotsi-ot­telun jälkeen, Westerlund sanoi. 

"Rami kävi kuumana"

Tunteet kävivät muutenkin lämpöisinä. 

– Rami (päävalmentaja Raimo Summanen) kävi kuumana. Joukkueenjohtajana toiminut Timo Juti­la ja Jari Kurri saivat kuulla kunniansa. World Cupin lyhyt val­mistautumisjakso ja tiivis peliaikataulu oli kiristänyt jo aiem­min Jutilan ja Kurrin välistä suhdetta Ramiin.

– Uskon, että tämä tilaisuus oli Kurrille viimeinen pisara suhteessa Ramiin. Palave­ri päättyi melko sekavassa tunnelmassa ja seuraavana päivänä oli ratkaiseva puolivälieräottelu Saksaa vastaan.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola soitti Westerlundille ennen Saksa-ottelua. Hän kyseli joukkueen tilasta. 

– Hän myös pyysi minua olemaan valmii­na pelin aikana, jos Rami ei pysty kontrolloimaan käytöstään joukkueen edessä. Kale oli valmis reagoimaan kesken pelin, jos siihen oli tarvetta.

Westerlund piti Kummolan soiton omana tietonaan. 

– En puhunut asiasta kenellekään. Olin saanut komennuksen takaisin pelaaja-aitioon peluuttamaan puolustajia. Onneksi kaikki meni hyvin.

Suomi voitti Saksan 2–1 ja eteni jatkopeleihin Pohjois-Amerikkaan. Suomi otti lopulta hienon toisen tilan, kun Kanada voitti finaalin 3–2. 

Summanen sai potkut

Hyvästä tuloksesta huolimatta Jääkiekkoliitto teki Kummolan johdolla pitkän pohdinnan jälkeen johtopäätöksen, että Summanen ei enää jatka Leijonien päävalmentajana. Kummola tarjosi päävalmentajan paikkaa Westerlundille.

Se hiersi Westerlundin ja Summasen välejä.

– Valmennustyön alussa Rami oli esittänyt koko valmennusryh­mälle sopimusta, jossa edellytettiin kaikkien valmennusryhmän jäsenten eroavan, jos päävalmentaja erotetaan. En allekirjoit­tanut sopimusta. Olin oppinut, että Ramin ympärillä sattuu ja tapahtuu asioita.

– Olin vaikeassa tilanteessa. Vaakalaudalla oli pitkäaikainen työsuhde ja ystävyys Ramin kanssa, toisaalta oma tulevaisuu­teni ja osallisuuteni suomalaisessa jääkiekossa.

Westerlund otti lopulta päävalmentajan paikan vastaan. 

– Ramin erottamisen syynä ei ollut ur­heilullinen menestymättömyys. Se oli selvää. Se oli jotain muu­ta. En tiedä vielä tänä päivänä, mikä lopullinen syy oli.

Vilttiin jo aiemmin 

Westerlund oli saanut tuta Summasen tulisuuden jo aiemmin Ruotsissa EHT-turnauksessa. Summasen mielestä Westerlund ei osannut peluuttaa puolustajia ja siirsi hänet katsomovalmentajaksi. Hän seurasi loppukauden ajan pelejä katsomosta. 

– Ensimmäisen kerran jouduin saman tilanteen eteen, jonka olin nähnyt tapahtuvan monelle pelaajalle. Rami oli nyt pääval­mentaja ja osoitti, että hän ei luota minuun ja teki tarvittavan toimenpiteen. Se oli itselleni voimakas sisäinen signaali. Ihmisen luottamuksen voi menettää vain kerran.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja