Joko marraskuun harmaus ärsyttää? Meteorologin mukaan se on kuitenkin kuin lottovoitto – "Jos harmautta ei olisi, paukkuisivat meillä Siperian kaltaiset hirmupakkaset"

4:20
Katso videolta alkaneen viikon sääennuste!

Marraskuun harmaus on suomalaisille kuin lottovoitto, väittää MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissaan.

Katso yllä olevalta videolta alkaneen viikon sääennuste!

Suomi todella onkin harmaa maa näin loppuvuodesta, yhä vain pahenee. Lauantaina nimittäin on virallisesti se kaikkein harmain päivä.

Helsinki jopa sai viime vuonna Forecan selvityksessä kunnian olla Euroopan harmain pääkaupunki marraskuussa. Mutta aina harmaus ei ole pahasta.

Ilman harmautta paukkuisivat hirmupakkaset

Mäntykannaksen mukaan Suomen säätila olisi varsin toisenlainen, mikäli täällä ei olisi näin harmaata.

– Jos harmautta ei olisi, paukkuisivat meillä Siperian kaltaiset hirmupakkaset liki puolen vuoden ajan, Mäntykannas perustelee väitettään.

Hänen mukaansa Suomen keskilämpötila romahtaisi noin 30 asteella, jos talvet olisivat selkeämpiä.

Myös näistä syistä harmaus on hyväksi

Harmaudella on muitakin suotuisia vaikutuksia kuin estää hirmupakkasia.

– Harmaus suojelee meitä valtavilta lämmityskuluilta ja toisaalta myös huonolta ilmanlaadulta. Paukkupakkasilla kun on tapana kerätä kaikki ilmansaasteet alimpiin kerroksiin, missä ne aiheuttavat monille hengitystieoireita.

Mutta kaikille harmautta ja pimeyttä inhoaville tiedoksi: Valoisa aika lyhenee parhaillaan Helsingissä 5 minuutin, Jyväskylässä 6 minuutin ja Utsjoella 10 minuutin päivätahtia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja