Jokaiseen terveysvillitykseen ei kannata hurahtaa – osa jopa vaarallisia!

Terveyden nimissä tehdään hullujakin asioita. Ihan jokaiseen terveyshömpötykseen ei välttämättä kannata lähteä mukaan.

Terveelliseen elämäntapaan johdattelevilta vinkeiltä on vaikea välttyä. Sen lisäksi, että erilaisia ohjeita on paljon, osasta niistä muodostuu myös muoti-ilmiöitä. The Daily Mail otti selvää muutamasta trendikkäästä terveysvinkistä. Kävi ilmi, että kaikki niistä eivät toimikaan aivan niin kuin pitäisi ja osa aiheuttaa jopa haittaa terveydelle.

Hot jooga

Riski: Saattaa vahingoittaa niveliä.

Hot joogan kerrotaan yhdistävän kiinteyttävän ja notkeuttavan joogan hyödyt aerobiseen kuntoiluun, joka kehittää sydän- ja verisuonielimistöä. Kuumassa tehtävien joogaliikkeiden seurauksena kehossa tapahtuvat erilaiset reaktiot saavat sydämensykkeen nousemaan ja lihakset rentoutumaan. Rentoutuneena olo saattaa aiheuttaa tunteen siitä, että onkin notkeampi kuin todellisuudessa. Tällöin erilaiset joogaliikkeet venyvät helposti yli sen rajan, jolloin normaalitilanteessa liikettä ei venyttäisi enää enempää.

Fysioterapeutti Sammy Margo kertoo, että erityisesti virasana-liike on saattaa olla vahingollinen kuumassa huoneessa tehtynä. Liike venyttää erityisesti polvia, joiden taipuminen yli ääriasennon vahingoittaa pahimmillaan polven rustokudosta.

Sokerin korvikkeet

Riski: Hyödyttömyys

Sokerin käytön vähentämisestä on hyötyä kaikille eikä pelkästään ylipainoisille. Erilaisia luonnollisia makeutusaineita markkinoidaan nyt huipputerveellisenä – hunajaa jopa superfoodina. Muita terveellisempänä vaihtoehtona valkoiselle sokerille ovat esimerkiksi raakasokeri ja erilaiset luonnon aineksista valmistettavat siirapit. Elimistö ei kuitenkaan osaa erottaa erilaisia sokereita toisistaan, joten se käsittelee ne samoin kuin tavallisen valkoisen sokerin. Laihduttajan on myös syytä muistaa, että hunajassa on vain neljännes vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Käytetyn hunajan määrän siis tulee olla vähintään sama kuin aikaisempi sokerin määrä, mutta mieluummin vähemmän.

Iltapaasto

Riski: Huonot yöunet

Iltakuuden jälkeen ei saa syödä on tuttu laihdutusvinkki monelle. Vaikka kikka olisi sinänsä toimiva tapa tukemaan laihdutusta, se saattaa häiritä unenlaatua. Erityisesti niiden, jotka menevät myöhään nukkumaan, kannattaa harkita tätä tapaa. Unitutkija Neil Stanley kehottaakin syömään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta kurniva nälkä ei haittaisi unta. Jos iltapaastoa pitää sopivana laihdutuskeinona, kannattaa se siis soveltaa omaan unirytmiin sopivaksi.

Yrttitee

Riski: Kiilteen vahingoittuminen

Yrttiteetä ja kuumaa sitruunamehua käytetään paljon ehkäisemään napostelua. Syömiseen kikka saattaakin toimia hyvin, mutta hampaille se saattaa olla vahingollinen tapa. Erityisesti sitruunaveden hapot tekevät hallaa hampaille. Kiille on hampaiden päällimmäinen kerros. Sen vahingoittuessa hampaat muuttuvat herkiksi, niitä vihloo helposti ja ne reikiintyvätkin varmemmin.

Vitamiinien yliannostus

Riski: Sairastumien

Osa ylimääräisistä vitamiineista poistuu elimistöstä luontaisesti, mutta osa niistä kertyy. Joidenkin vitamiinien yliannostuksen epäillään aiheuttavan vakaviakin sivuvaikutuksia. Esimerkiksi erityisen runsas E-vitamiinipitoisuus elimistössä on yhdistetty liittyvän kohonneeseen riskiin sairastua sydäntauteihin ja syöpään.

Unta seuraavat sovellukset

Riski: Huonot yönunet

Unenlaatua mittaavat sovellukset eivät ole erityisen tarkkoja. Ne lähinnä arvailevat unenlaatua, -syvyyttä ja -vaihetta sen perusteella, kuinka paljon sovelluksen käyttäjä liikkuu. Todellisuudessa luotettavan tiedon unen eri vaiheista saa vain tutkimalla aivojen aktiivisuutta ja silmien liikettä.

Tietoisuus siitä, että laite seuraa unenlaatua saattaa aiheuttaa stressiä, mikä johtaa aiempaa huonompiin yöuniin. Tarkemman arvion ilman kalliita tutkimuksia saa tarkkailemalla omaa vireystilaansa. Unitutkija Neil Stanley kertoo, että ihmisen tulisi olla vireimmillään yhdentoista aikaan aamupäivällä riippumatta siitä, mihin aikaan on noussut. Aamupäivän vireystila saattaakin kertoa yllättävän paljon unenlaadusta.

Omatekoiset valkaisuaineet hampaille

Riski: Keltaiset hampaat

Kotitekoisen aineet hampaiden valkaisuun sisältävät usein hapokkaita ja hankaavia ainesosia, mikä vahingoittaa kiillettä pahimmillaan pysyvästi. Vahingoittunut kiille ei pysty enää suojaamaan hampaita kellastumisen merkeiltä, joten pitkin internetiä löydetyt ohjeet itsetehdyille hampaidenvalkaisuaineilla kannattaa unohtaa.

Lue myös:

    Uusimmat