Mainos

Joka viides nuori aikoo jättää äänestämättä kunnallisvaaleissa

Nuorista 59 prosenttia aikoo äänestää ensi vuoden kunnallisvaaleissa, ilmenee Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan kyselystä.  

Sitä vastoin 21 prosenttia kertoi jättävänsä äänestämättä kunnallisvaaleissa. Näin vastanneet kokivat muun muassa, ettei heillä ollut mielipidettä, jonka perusteella voisi äänestää. Tällaisten nuorten osuus näyttää kasvaneen merkittävästi edellisistä vaaleista, neuvottelukunta huomauttaa. 

– On huolestuttavaa, jos näin moni nuori kokee, ettei heillä ole mielipiteitä oman arkensa asioihin, sanoo pääsihteeri Herttaliisa Tuure neuvottelukunnan tiedotteessa. 

Hänen mukaansa tulos voi heijastella myös meneillään olevia sote- ja aluehallintouudistuksia, joiden takia kuntapolitiikasta on tullut aikaisempaa monimutkaisempaa. 

Viime kuntavaaleissa nuorista äänesti 33 prosenttia. 

Jopa puolet ei osaa valita puoluetta

Jopa puolet nuorista ei osannut sanoa, mitä puoluetta äänestäisi.  
Noin neljännes nuorista, jotka osasivat sanoa kantansa, äänestäisi vihreitä. Seuraavaksi tuli kokoomus, jota äänestäisi hieman alle viidennes. Kolmantena oli keskusta ja neljäntenä vasemmistoliitto. Puoluekannatuksen virhemarginaali oli 3,5 prosenttia. 

Nuorilta kysyttiin myös heidän kiinnostuksestaan asettua ehdolle kunnallisvaaleissa. Vastaajista vain neljä prosenttia aikoo asettua ehdolle tai on kiinnostunut ehdokkuudesta. 

Kyselyyn haastateltiin yhteensä tuhatta 18–29-vuotiasta nuorta. Haastattelut toteutti Feelback Oy kesä-heinäkuun vaihteessa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.