Viidennes kunnanvaltuutetuista ei tiedä, asettuuko ehdolle kevään vaaleissa – perussuomalaiset innokkaimpia jatkamaan

Perussuomalaisten kunnanvaltuutetut ovat innokkaimpia asettumaan ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä.

Perussuomalaisista valtuutetuista 72 prosenttia aikoi varmasti asettua ehdolle, kun kaikista valtuutetuista varmojen osuus oli 56 prosenttia.

Reilu viidennes vastanneista ei ollut vielä tehnyt päätöstä asiasta. Yhtä moni oli jo päättänyt olla pyrkimättä valtuustoon uudelleen.

Keskustan ja kristillisdemokraattien valtuutettujen joukossa oli vähiten varmoja jatkoon pyrkijöitä. Keskustan valtuutetuista 49 prosenttia oli varmoja jatkohaluistaan, kristillisdemokraateista puolet.

Myös ryhmän muut, eli erilaisten perinteisten puolueiden ulkopuoliset valtuutetut, empivät jatkoaikeitaan. Niihin kuuluvista vastaajista 46 prosenttia sanoi pyrkivänsä varmasti jatkamaan.

Muiden puolueiden valtuutettujen kiinnostus jatkaa asettui 60 prosentin molemmin puolin.

Yleisimpiä syitä jäädä pois olivat pitkään kestänyt valtuuston jäsenyys ja motivaation puute. Myös ajan puute, ikä ja terveys mainittiin perusteina jättää kuntavaalit väliin.

Suuremmissa kunnissa vaikuttavat valtuutetut ovat kiinnostuneempia jatkamaan kuin pienten kuntien luottamushenkilöt. Yli 100 000 asukkaan valtuutetuista lähes kolme neljästä haluaa jatkaa, mutta alle 5 000 jäsenen kunnissa tätä mieltä on vain puolet.

Kunnallisalan kehittämissäätiön Webropol-kyselyyn vastasi 1 362 valtuutettua Suomen yhteensä 8 999 valtuutetusta. Vastausprosentti oli siten hieman päälle 15 prosenttia. Virhemarginaali on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja