Joka neljäs Kelan korvaama sairauslomapäivä johtuu mielenterveyden häiriöstä: "Masennus on näistä selkeästi yleisin"

Masennus ei estä työskentelyä 8:26
Asiantuntijat kertovat haastattelussa myös, mitä masennus maksaa yhteiskunnalle.

Joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana masennukseen, ja yli puolella masennus uusiutuu. Masennuksesta ja työelämästä keskusteltiin Huomenta Suomen tiistaiaamussa. Vieraina olivat Auli Rytivaara, asiantuntijalääkäri Elinkeinoelämän keskusliitosta sekä Työterveyslaitoksen psykologian tohtori Pauliina Mattila-Holappa.

Rytivaara kertoo, että masennuksen esiintyvyys on pysynyt ennallaan. Se on hänen mukaansa noin 5–7 prosentin luokkaa Euroopan alueilla, länsimaissa ja globaalistikin. Töistä jäädään kuitenkin pois aiempaa enemmän.

– Masennuksen vuoksi sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläkkeet ovat kuitenkin lisääntyneet, hän kertoo, Rytivaara kertoo.

Poissaolojen määrää vaikea arvioida

Masennuksesta johtuvien poissaolojen määrää on Rytivaaran mukaan vaikea arvioida. Ihmiset voivat jäädä sairauslomalle vaikkapa selkäkivun vuoksi, koska monen mielestä fyysinen vaiva on ymmärrettävämpi kuin mielenterveyden ongelmat.

– Masennus ja tukiliikuntaelinvaivat ovat kuitenkin suurin poissaolojen syy, Rytivaara kertoo.

Mattila-Holappa jatkaa kertomalla esimerkin, jolla masennusta voi suhteuttaa.

– Joka neljäs Kelan korvaama sairauspäivä johtuu jostain mielenterveyden häiriöstä, ja masennus on näistä selkeästi yleisin, hän kertoo.

Kuuntele yllä ovelta videolta, mistä tunnistaa masennuksen ja alakulon eron.

Lue myös:

    Uusimmat