Mainos

Joka kymmenes koululainen kärsii uupumuksesta

Yläasteen ja lukion oppilaista kuitenkin vain pari prosenttia kokee vakavaa uupumusta. Koulu-uupumus on yleisintä oppilailla, joilla on oppimisvaikeuksai tai muita ongelmia.

Joka kymmenes yläasteen ja lukion oppilas kokee uupumusta, mutta vakavaa uupumus on parilla prosentilla koululaisista. Koulu-uupumus on yleisempää tytöillä kuin pojilla, vaikka tytöt menestyvät koulussa poikia paremmin.

Koulu-uupumusta voidaan pitää vakavana ongelmana erityisesti sen vuoksi, että se koskettaa eniten oppilaita, joilla on myös oppimisvaikeuksia ja muita ongelmia, sanoo tutkija Markku Niemivirta Helsingin yliopistosta. Häntä huolestuttaa erityisesti se, että uupumuksen seuraukset vaikuttavat pitkälle nuoren tulevaisuuteen.

Niemivirran tutkimuksen mukaan suomalaisnuoret kokevat yleisesti koulunkäynnin melko tylsäksi, mutta hyödylliseksi. Heikko kouluviihtyvyys on puolestaan yhteydessä uupumukseen. Tutkija ei kuitenkaan usko, että uupumusta vähennettäisiin erityisillä koko koulua koskevilla viihtyvyyshankkeilla. Pikemminkin olisi pohdittava, miksi osalla koululaisista on vaikeuksia oppimisessa ja miksei myönteisiä kokemuksia riitä kaikille.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 08.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.