Mainos

Joka kuudes sortunut rattiraivoon – nuoret kuskit kiukkulistan kärjessä

Joka kuudes suomalainen kertoo menettäneensä malttinsa liikenteessä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Asia käy ilmi LähiTapiolan teettämästä tutkimuksesta.

Vielä useampi eli noin joka viides kokee joutuneensa rattiraivon kohteeksi.

Kyselytutkimuksen mukaan eniten rattiraivon kokemuksia on 15–24-vuotiailla, ja myös lapsiperheiden vanhempien maltti on koetuksella. Selvästi vähiten rattiraivon kokemuksia on yli 65-vuotiailla.

Yleisimmät syyt maltin menettämiseen liikenteessä ovat kiire ja muiden tielläliikkujien aiheuttamat yllätykset, kun he eivät toimi sääntöjen mukaan tai odotetulla tavalla.

– Tunnekuohun vallassa kuskin keskittyminen herpaantuu ja aggressiivinen olotila voi johtaa äkkipikaisiin, huonoihin päätöksiin, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Keinot rattiraivosta pääsemiseen ovat Niemisen mukaan hyvin yksinkertaiset.

– Tärkeintä on lähteä ajoissa ja jättää pelivaraa omaan matka-aikaan. Tällöin tietyöt tai muut yllättävät viivästykset eivät uhkaa aikataulua. Hyvään ennakoivaan ajamiseen kuuluu myös se, että varaudumme toisten virheisiin. Näin tilanteet eivät tule yllätyksenä eivätkä ne suotta nosta pulssia tai kiristä hermoja.

Tutkimustiedot perustuvat Arjen katsaus -kyselytutkimukseen. Kantar TNS:n toukokuussa tekemään tutkimukseen vastasi runsas tuhat 15–74-vuotiasta suomalaista.

Osataan sitä rattiraivoilla ulkomaillakin, kuten oheisesta videosta huomaa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.