Joka kolmas nainen elää Suomessa alle 1250 euron eläkkeellä – tuleva talvi pelottaa: "Ei ole puskuria"

Eläkeliitto: Joka kolmas nainen elää alle 1 250 euron eläkkeellä, eikä talvesta selvitä ilman ongelmia 0:45
Katso video: Miten paljon suomalaiset saavat eläkettä? Eläkeliiton vanhusasiamies summaa.

Inflaatio ja talvella uhkaava energiakriisi pelottavat eläkeläisiä.

Lähes puolet suomalaisista eläkeläisistä arvelee, ettei selviä tulevasta talvesta ilman ongelmia, selviää Eläkeliiton syyskuussa tekemästä kyselystä.

Huolta aiheuttaa etenkin energian hinnan nousu. Eläkeläiset kertovat tinkivänsä ruoasta, lämmityksestä, harrastuksista ja terveydenhoidosta. Elämisen kustannuksista arvioi tinkivänsä hieman yli puolet.

Asiat, joista ei aiota tinkiä ovat omien lasten tai lastenlasten taloudellinen tukeminen ja omien lastenlasten luonapito.

– Ensi talvi on hyvin pelottava. Sitä ihmetellään, miten siitä selvitään, kun tähänkin asti on ollut tiukkaa, sanoo MTV:n Uutisaamussa vieraillut eläkkeellä oleva Markku Toivola.

Kyselyyn vastanneet peräänkuuluttavatkin pienimpien eläkkeiden korottamista.

– Valtaosa suomalaisten eläkkeistä on pieniä eläkkeitä. Naisten eläkkeistä 35 prosenttia on alle 1250 euroa kuukaudessa bruttona ja miehistä 25 prosentilla se on alle 1250 euroa kuukaudessa. Sitten tulee tämmöinen suurinflaatio, eikä siellä ole puskuria, millä tästä selviää, kertoo Eläkeliiton vanhusasiamies Irene Vuorisalo.

Pelkona uusi eristys

Hinnannousun aiheuttamilta talousvaikeuksilta suojaavia tekijöitä ovat kyselyn mukaan voimassa olevat, ennen energiakriisiä solmitut kiinteähintaiset määräaikaiset sähkösopimukset, ympäristösyistä tai iän myötä tullut taito vähentää kulutusta sekä hyvät eläketulot.

Eläkeliitto on huolissaan, että huonokuntoisten ja palvelutarpeisten ikääntyneiden määrä kasvaa, kun esimerkiksi terveyskuluja siirretään niin pitkään kuin mahdollista. Hoitovelkaa olisi vielä koronakriisin jäljiltäkin.

– Merkittävin päätelmä gallupistamme on se, että energian hinnan nousu ja yleinen suurinflaatio kohdentuu siihen samaan ryhmään, joka hiljattain koronakriisin takia ei lähtenyt kotoaan, harrastanut tai päässyt sosiaali- ja terveyspalveluihin. Nyt tähän samaan ryhmään kohdistuu uuden uhan takia samanlaiset eristävät tekijät, Vuorisalo sanoo.

– Pelkona on, että meille muodostuu ryhmä, joka ei ole vielä edellisestäkään hoiva- ja hoitovelasta ole ehtinyt toipua, hän jatkaa.

Eläkeliiton kyselyyn vastasi yli 4300 eläkeläistä, joista vanhimmat olivat yli 90-vuotiaita.

Katso Irene Vuorisalon ja Markku Toivolan koko keskustelu Uutisaamusta! Näin inflaatio köyhdyttää eläkeläisiä. 

Kysely: Näin inflaatio köyhdyttää eläkeläisiä 9:50

Lue myös:

    Uusimmat