Joidenkin yritysten koronaopit huolestuttavat – DNA:n etätyölinja ei muutu: "Jokainen saa päättää, missä työnsä tekee"

Tällä työpaikalla etätöitä on tehty jo vuosia ennen koronaa – tulevaisuustutkija:"Muutoksesta tulee radikaalimpi kuin odotamme" 11:23
Katso videolta, miltä näyttää autiossa DNA:n toimitilassa – entä mitä tulevaisuustutkija Ilkka Halava on, onko aika haudata konttorit?

Korona on pakottanut yritykset muokkaamaan etätyökäytäntöjään. Osalle yrityksistä muutoksesta on tulossa pysyvä, sillä esimerkiksi tietoliikenneyhtiö DNA lupaa työntekijöilleen mahdollisuuden päättää jatkossakin, missä työnsä tekee. 

DNA Talon avotoimistot ja virkistystilat ovat tyhjillään. On loma-kausi, mutta näky ei ole erikoinen joustavaa etätyökäytäntöä rakentavalle yritykselle. Yhtiön henkilöstöjohtaja Marko Rissanen kertoo, että yritys on rakentanut vuosikymmenen ajan joustavaa etätyömallia.

DNA Talossa työskentelee noin 850 ihmistä, mutta työpisteitä on vain 600.

– Jokainen työntekijä saa käytännössä päättää missä työnsä tekee, Rissanen tähdentää.

Poikkeuksena Rissanen mainitsee asiakaspalvelutehtävät, joissa työskentelevät ovat voineet työskennellä tähän asti etänä kahtena päivänä viikossa.

Muut työntekijät taas ovat viettäneet toimistolla keskimäärin kaksi päivää viikossa.

Rissasen mukaan työn ja vapaa-ajan helpompi yhteensovittaminen on työntekijöiden mielestä tärkein osa joustavaa etätyömallia.

– Vähän huolissaan olen katsonut joidenkin yritysten koronaoppeja, Rissanen kertoo.

Henkilöstöjohtaja on huolestunut siitä, että yritykset ovat alkaneet asettamaan tai ainakin suunnitelleet rajoituksia etätyöskentelylle.

Tukea mallille tutkimuksesta

Yritys on teettänyt useita kyselytutkimuksia työntekijöillään. Vuoden alkupuolella tehdyn kyselytutkimuksen mukaan paikasta riippumattoman työn merkitys yksilölle on kasvanut merkittävästi.

Noin 70 prosenttia yrityksen henkilöstöstä arvelee työskentelevänsä jatkossa toimistolla vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa.

Korona on osittain estänyt halukkaiden paluun toimistolle. Kyselytutkimuksen mukaan kiire toimistolle on kuitenkin henkilökunnasta vain harvalla. Toimistolle kaipaa 20 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Myös monet muut suomalaiset yritykset ovat ilmoittaneet muuttuneista etätyökäytännöistään: esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuus -lehden toimitus on siirtynyt kokonaan pois Helsingin-toimituksestaan. 

Lue myös:

    Uusimmat