Johtuuko kaljamaha oikeasti oluesta? Yleiset alkoholimyytit ja totuus niiden takana

Alkoholin ympärillä pyörii useita väärinymmärryksiä.

Suomalaisilla on aina ajoittain tapana kilistellä ystävien kanssa alkoholijuoman kera. Kaikille ei kuitenkaan vieläkään ole aivan selvää, mihin kaikkiin alkoholiin liittyviin uskomuksiin kannattaa uskoa ja mihin ei.

Myytti 1: Alkoholista toipumista voi jouduttaa

Yleensä ihmiset ajattelevat, että kylmä suihku tai kahvi auttavat nopeuttamaan toipumista alkoholin vaikutuksesta. Tätä kyseistä prosessia ei voi kuitenkaan nopeuttaa. Kahvi saattaa piristää, mutta se ei kuitenkaan vie humalatilaa pois nopeammin.

Myytti 2: Mitä pidempään pidättelen, sitä vähemmän vessahätä vaivaa

Usein ihmiset ajattelevat, että mitä pidempään pidättelee, sitä vähemmän joutuu vessassa käymään loppuillastakin. Alkoholi saa ihmisen virtsaamaan muutoinkin enemmän, joten se, että pidättelet aluksi pidempään, ei vaikuta loppuillan vessahätään lainkaan. Vasopressiini-nimisen hormonin vaikutuksesta virtsaeritys vähenee. Alkoholin vaikutuksesta kyseinen hormoni kuitenkin lakkaa toimimasta kunnolla, joten vessahätähän siinä tulee.

Myytti 3: Olut aiheuttaa kaljamahan

Keskivartalolle kertyneistä kiloista käytetään yleisesti nimitystä kaljamaha. Yleensä kyseisen mahan arvellaan olevan seuraus kaljan juomisesta, mutta oluella ei varsinaisesti ole mitään tekemistä kaljamahan kanssa. Lihominen johtuu yleensä siitä, että syö enemmän kuin kuluttaa. Tietenkin, jos olutta juo aivan mielin määrin tulee keskivartalon läheisyyteen paljon kiloja, mutta niin voi käydä myös jos esimerkiksi syö liikaa. Sopusuhtaisella kulutuksella voi siis välttää kaljamahan.

Myytti 4: Yömyssy auttaa nukkumaan

Lukuisten tutkimusten mukaan alkoholi tekee unesta katkonaista, joten yömyssyn hörppääminen ei auta unen päästä kiinni saamiseen.

Myytti 5: Tuhti aamupala saa krapulan katoamaan

Jokaisella on omat suosikkinsa krapulan hoitoon, mutta tärkeää ei ole se mitä syöt seuraavana aamuna, vaan se mitä syöt jo edeltävänä iltana. Alkoholipitoisen illan aikana kannattaa muistaa syödä hyvin ja juoda tarpeeksi myös vettä. Huomaat, että olosi seuraavana aamuna on takuulla parempi. Seuraavana aamuna ravitsevan aamupalan nauttiminen on jo hieman liian myöhäistä.

Myytti 6: Olutta ennen viinaa, niin ei tule krapulaa

Kaikki alkoholi aiheuttaa krapulaa, juo sen sitten missä järjestyksessä tahansa. Oluesta ei tule niin nopeasti humalaan, koska sen alkoholipitoisuus on alhaisempi kuin viinalla. Joten jos vaihtaa oluen viinaan, krapula on hyvin todennäköinen.

Myytti 7: Sammuminen ei ole niin vakavaa

Jotkut kerskailevat, sillä että eivät muista edellisestä illasta mitään tai, että he sammuivat esimerkiksi baaritiskille. Sammuminen on kuitenkin hyvin vakava asia, sillä siinä vaiheessa on juonut jo niin paljon, että keskushermosto ei enää toimi normaalisti. Elintärkeät refleksit kuten hengittäminen tai yskiminen eivät välttämättä enää luonnistu ja tämä aiheuttaa vakavia riskejä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat