Tytti Yli-Viikarille esitetään potkuja  – "Luottamus on romahtanut"

"Erityisen painava syy"– näin Anu Vehviläinen perusteli Tytti Yli-Viikarin irtisanomista 5:43
Videolla eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen perustelee esitystä Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Koko tiedotustilaisuus artikkelin alla.

Tytti Yli-Viikarille esitetään irtisanomista tehtävästään Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajana.

Eduskunnan kansliatoimikunta on päättänyt esittää Yli-Viikarin irtisanomista. Lopullisesti asiasta tullaan vielä äänestämään eduskunnan täysistunnossa huomenna.

 – Luottamus Tytti Yli-Viikariin kykyyn ja edellytyksiin toimia Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut. Näin ollen hänen ei ole mahdollista jatkaa tehtävässään, Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

VTV:stä kerrotaan MTV Uutisille, ettei asiaa kommentoida tänään, vaan huomenna eduskunnan äänestyksen jälkeen.

Historiallinen, ennenkuulumaton päätös

Kansliatoimikunnan mietinnön mukaan Yli-Viikarin johtaminen on ollut puutteellista ja hyvän hallintotavan vastaista, ja viraston julkikuvakin on vahingoittunut.

Vehviläisen mukaan päätös on historiallinen ja ennenkuulumaton, sillä Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajien irtisanomisista ei ole aiemmin edes keskusteltu.

Tilanne on ollut niin uusi, että siitäkin on prosessin aikana ollut epäselvyyttä, minkä tahon vastuulla on ollut käsitellä asiaa ja esittää irtisanomista Yli-Viikarille.

– Ainakin henkilökohtaisesti sanon, että päätöksenteko tällaisessa asiassa ei ole helppo. Mutta sitä pidän tärkeänä, että kansliatoimikunta oli yksimielinen, Vehviläinen kommentoi.

Mikäli eduskunta päättää täysistunnossaan Yli-Viikarin saavan potkut, päätös on lopullinen eikä asiasta ole mahdollista valittaa.

Valtavat matkalaskut, lentopisteissä epäselvyyksiä

Yli-Viikarin matkalaskut ovat olleet poikkeuksellisen suuret. Hän käytti yli 187 000 euroa matkakuluihin viidessä vuodessa ennen virastapidätystään.

Myös lentopisteiden käytössä on ollut merkittäviä epäselvyyksiä. Yli-Viikari ei ole selvittänyt pisteiden käyttöä eduskunnalle. Tällä hetkellä asiaa tutkii poliisi.

Lisäksi VTV:n suhteen käynnissä on myös rikosepäily tapauksesta, jossa virkamiehelle maksettiin palkkaa siitä, ettei hän tullut töihin.

Yli-Viikari itse on sanonut, ettei juridisia perusteita irtisanomiselle ole, ja kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Halutessaan Yli-Viikari voi periaatteessa palata VTV:n ylijohtajan tehtävään, vaikka hänet tullaankin irtisanomaan pääjohtajan paikalta. Yli-Viikari vapautettiin ylijohtajan tehtävistä vuonna 2016, kun hänet valittiin viisivuotiskaudelle viraston pääjohtajaksi.

Vehviläisen mukaan vanhaan virkaan palaamisessa kyse olisi VTV:n omasta asiasta, ei eduskunnan kansliatoimikunnan asiasta.

Potkut! Eduskunnan kansliatoimikunta esittää Tytti Iso-Viikari irtisanomista 21:14
Katso videolta koko tiedotustilaisuus. 

Lue myös:

    Uusimmat