MTV Uutiset paikalla: Johnny Deppin ja Amber Heardin oikeudenkäynti on nyt loppusuoralla – näin se on edennyt

Ex-pari Johnny Deppin ja Amber Heardin oikeudenkäynti puhuttaa – viihdetoimittajamme tiivistää tuoreimmat käänteet 4:25
Näin Johnny Deppin ja Amber Heardin välinen oikeudenkäynti eteni ensimmäisinä viikkoinaan

Lue alla olevasta artikkelista kooste siitä, mitä Johnny Deppin ja Amber Heardin välisessä kunnianloukkausoikeudenkäynnissä on tapahtunut kuluneiden viikkojen aikana. MTV Uutiset on paikalla Yhdysvaltojen Virginiassa seuraamassa oikeudenkäyntiä sen viimeisinä päivinä. 

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Johnny Depp nosti ex-vaimoaan, yhdysvaltalaisnäyttelijä AmberHeardia vastaan siviilikanteen vuonna 2019, vaatien tältä 50 miljoonan dollarin korvauksia. Oikeudenkäynti alkoi 12. huhtikuuta ja juryn on määrä aloittaa päätöksentekonsa perjantaina 27. toukokuuta. Istunnot on striimattu suorana YouTubeen, josta niitä on voinut katsoa kuka vain ympäri maailman.

Syynä haasteelle on Heardin kirjoittama, Washington Postin vuonna 2018 julkaisema teksti, jossa hän kertoi olleensa perheväkivallan uhri. Tekstissä ei ole mainittu Deppia nimeltä, mutta parin avioero oli tullut viralliseksi edellisenä vuonna. Rommipäiväkirja-elokuvan kuvauksissa toisensa tavanneet Depp ja Heard aloittivat seurustelun vuoden 2012 tienoilla ja he olivat naimisissa vuosina 2015-2017. 

Oikeudessa Deppin haasteen vastaajana on ainoastaan Heard, ei Washington Post. Deppin mukaan Heardin kirjoittama teksti on vaikuttanut äärimmäisen negatiivisella tavalla hänen uraansa näyttelijänä ja hän olisi sen myötä menettänyt useita töitään. Samoihin aikoihin, kun Heardin teksti julkaistiin, Depp irtisanottiin Pirates of the Caribbean -saagasta sekä Ihmeotukset -elokuvien tuotannoista. 

Teksti on yhä luettavissa Washington Postin sivuilla. Oikeudenkäynti käydään Virginiassa Fairfax Countyn oikeustalolla, sillä Washington Post painetaan kyseisessä osavaltiossa.

Kyseessä on toinen kerta, kun Heard ja Depp kohtaavat toisensa oikeussaleissa. Vuonna 2020 Isossa-Britanniassa käsiteltiin Deppin nostamaa kunnianloukkaussyytettä The Sun -tabloidlehteä vastaan lehden kutsuttua Deppiä termillä "wife beater" (suom. vaimonhakkaaja) artikkelissaan. Depp hävisi kyseisen oikeustaistelun. 

Oikeudenkäyntien myötä Deppin ja Heardin selkeästi varsin riitaisa ja kiivas parisuhde on ollut tarkan julkisen syynäyksen alla vuosien ajan. Kumpikin osapuoli on syyttänyt toisiaan väkivaltaisesta käytöksestä, manipulaatiosta sekä hyväksikäytöstä. Ainakin osaan tapahtumista ovat kuuluneet syytösten mukaan alkoholi sekä erilaiset huumeet. 

Johnny Depp nähtiin todistajanaitiossa ensin

Oikeudenkäynnin puoliväliin mennessä Depp nähtiin useaan otteeseen todistajanaitiossa. Lausuntojensa mukaan hän ei olisi koskaan käyttäytynyt väkivaltaisesti Heardia kohtaan. 

– En koskaan saavuttanut itse pistettä, jolloin olisin lyönyt neiti Heardia millään tavalla, enkä ole muutenkaan koskaan lyönyt naista elämäni aikana, Depp totesi erään istunnon aikana todistaessaan. 

Puheenvuoroissaan Depp puolestaan totesi jälleen olleensa itse Heardin väkivaltaisuuden kohde sekä uhri. Oikeudessa on kuultu tallenteita, joissa Heard on myöntänyt olleensa väkivaltainen Deppia kohtaan. Eräässä nauhoitteessa muun muassa Heardin on koettu myöntävän heittäneensä pannuja ja kattiloita riitojen aikana ja aloittaneensa myös fyysisen tappelun Deppin kanssa. 

Samaisella nauhalla Heard ja Depp myös kiistelivät siitä, löikö Heard Deppia avokämmenellä vai käsi nyrkissä. Heard kutsui nauhalla Deppia hellittelynimellä, mutta myös käski tätä "kasvamaan aikuiseksi" sekä kommentoi sarkastiseen sävyyn tämän tehneen "ihailtavasti" kun Depp oli poistunut huoneesta kesken riidan. Depp totesi oikeudessa kyseisten tallenteiden kuvaavan heidän suhdettaan ja sitä, kuinka tottunut riitelyyn hän itse sen aikana oli. 

Eräässä toisessa oikeudessa kuullussa tallenteessa puolestaan kuullaan Heardin väitteiden mukaan, kuinka Depp iskee Heardia päällään. Deppin mukaan hän oli koittanut pidellä Heardia kyseisessä riitatilanteessa aloillaan, jonka myötä heidän päänsä saattoivat kolahtaa vahingossa yhteen. 

Amber Heard piti tunteikkaita puheenvuoroja

Heard asettui todistajanaitioon ensimmäistä kertaa keskiviikkona 4. toukokuuta, oikeudenkäynnin 14. päivänä. Ensimmäisessä todistajanlausunnossaan Heard kuvaili kolmen tunnin ajan hänen ja Deppin suhteen alkuaikoja ja tarkensi väitteitään sen aikana tapahtuneista pahoinpitelyistä sekä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– On haastavaa löytää sanoja kuvailemaan sitä, kuinka tuskaista tämä on. Minulle on kamalaa istua tässä viikkojen ajan ja elää kaikki uudelleen, Heard totesi todistaessaan. 

Heard kuvaili todistuksensa ajan kuinka hän ja Depp rakastuivat toisiinsa Rommipäiväkirja-elokuvan kuvausten jälkeen. Kaksikko kuvasi elokuvaa yhdessä vuonna 2009. Naisen mukaan hän tunsi itsensä suhteen alkuaikoina äärimmäisen erityiseksi ollessaan Deppin seurassa ja kertoi kaksikon suhteen alun olleen "maaginen". Asianajaja Elaine Bredehoft tiedusteli Heardilta, muistaako hän kun Depp löi häntä ensimmäisen kerran. 

– En koskaan unohda sitä. Se muutti elämäni, Heard vastasi. 

Ensimmäinen kerta tapahtui Heardin mukaan aikoinaan, kun kaksikko oli istunut kahdestaan sohvalla ja Heard oli kysynyt Deppin kädessä olevasta tatuoinnista. Kun Depp oli kertonut, että tatuoinnissa lukee sana "Wino" oli Heard kertomansa mukaan nauranut, jonka jälkeen Depp oli läimäissyt häntä. Heard kertoi uskovansa, että Depp käytti tuohon aikaan kokaiinia. 

– Nauroin, koska luulin, että hän vitsaili. Ja hän läimäytti minua kasvoihin. Ja nauroin. Nauroin, koska en tiennyt, mitä muuta tehdä. Luulin, että tämän on oltava vitsi. En tiennyt mitä tapahtui. Tuijotin vain häntä. 

Heardin mukaan Depp oli lyönyt häntä tämän jälkeen vielä kahdesti, jonka jälkeen Heard oli yrittänyt saada itsensä poistumaan tilanteesta. 

– Tiesin, että se oli väärin ja tiesin, että minun olisi jätettävä hänet. Ja se särki sydämeni, koska en halunnut jättää häntä. 

Tapahtuneen jälkeen Depp oli Heardin mukaan anellut tältä anteeksiantoa polvillaan itkien. Heard ei tarkentanut, minä vuonna väitetty tilanne tapahtui. Pian tilanteen jälkeen Heard oli kertomansa mukaan lähtenyt ja saanut Deppilta runsaasti viestejä, joissa oli pahoitellut tapahtunutta ja todennut, että "mieluummin leikkaisi kätensä irti kuin löisi sillä Heardia koskaan uudestaan".

Heardin mukaan pari sopi asian nopeasti jonka jälkeen hän luuli, ettei vastaavaa tapahtuisi koskaan uudelleen. Väkivalta kuitenkin jatkui Heardin mukaan suhteessa ja oli hänen kertomansa mukaan olennaisesti yhteydessä Deppin päihteidenkäyttöön. Heardin mukaan riidat pariskunnan välillä eskaloituivat usein todella nopeasti.

Näyttelijä kuvaili todistaessaan myös tilannetta vuodelta 2013, jolloin Heardin mukaan Depp suoritti hänelle "luvattoman ruumiintarkastuksen" etsiessään tältä huumeitaan. Heardin mukaan Depp oli repinyt puolisoltaan vaatteet ja työntänyt sormensa pakolla Heardin emättimeen. 

Heard on myös kuvaillut todistajanlausuntojensa aikana muun muassa suhdettaan näyttelijäkollegaansa James Francoon. Depp epäilee, että Heardilla ja Francolla oli suhde kun he olivat vielä naimisissa. 

Oikeudessa Heard kertoi olleensa vain hyvä ystävä Francon kanssa, jota hän tarvitsi vaikean tilanteen keskellä.

– Hän oli ystäväni ja hän asui naapurissa. Olin jo uuvuttanut normaalin lähipiirini. Otin mielelläni tuohon aikaan niin paljon uusia ystäviä elämääni kuin vain pystyin saamaan, Heard kuvailee.

Karut viestit tuotiin julki puolin ja toisin

Depp kertoi todistajanaitiossa, että hänen sormenpäänsä olisi leikkautunut irti sen myötä, kun Heard olisi heittänyt häntä viskipullolla. Välikohtaus tapahtui vuonna 2015 Australiassa, kun Depp kuvasi Pirates of the Caribbean -elokuvien viidettä jatko-osaa. Oikeudessa nähtiin kuitenkin Deppin lääkärilleen David Kipperille lähettämä tekstiviesti 5. maaliskuuta vuonna 2015, jossa hän kertoo leikanneensa itse sormenpäänsä. 

Oikeudessa Depp kiisti asian ja perusteli viestissä olleen kyse vain "muotoilusta". Niin ikään muusikkona työskennellyt Depp perusteli, ettei hän kitaristina koskaan pystyisi edes tahattomasti vahingoittamaan omia sormiaan. 

Tapausta koskevassa tallenteessa Heard, joka tuohon aikaan oli vielä Deppin vaimo, pilkkasi aviomiestään. 

– Kerro koko maailmalle Johnny. Kerro heille, Johnny Depp, minä, Johnny Depp, mies, olen myös perheväkivallan uhri, Heard totesi äänitteellä. 

Käsittelyssä ovat olleet myös Deppin lähettämät tekstiviestit ystävälleen näyttelijä Paul Bettanylle, joissa Depp fantasioi rajulla väkivallalla Heardia kohtaan. Kyseiset tekstiviestit lähetettiin jo ennen pariskunnan avioliittoa, vuosina 2013 ja 2014. 

– Poltetaan Amber, Depp totesi eräässä viestissään Bettanylle. 

Oikeuden asiakirjojen mukaan Bettany oli vastannut "miettineensä asiaa" ja todenneensa "ettei kaksikon kannattaisi polttaa Amberia". 

Depp oli vastannut Bettanylle, että kaksikko voisi "hukuttaa Heardin ennen hänen polttamistaan" sekä suorittavansa seksuaalisia tekoja tämän poltetulle ruumiille jälkikäteen varmistaakseen, että tämä olisi kuollut.

Oikeudessa on niin ikään käsitelty Deppin alkoholin sekä huumeiden käytön laajuutta, joiden myötä Heardin asianajajat ovat pyrkineet osoittamaan, ettei Depp olisi uskottava kiistäessään ex-vaimonsa pahoinpitelyn. Istunnoissa on käsitelty myös Deppin käytöksen aggressiivisuutta, jonka myötä näyttelijä olisi muun muassa hajottanut hotellihuoneita sekä turmellut erinäisiä tavaroita riitojen yhteydessä.

Kirjavia todistajanlausuntoja

Todistajanaitiossa on nähty Deppin ja Heardin lisäksi muun muassa ex-parin työntekijöitä, ystäviä, psykologeja, lääkäreitä sekä viranomaisia. Oikeudenkäynnin viimeisten päivien aikana todistajanaitiossa nähtiin vielä ainakin Deppin entinen tyttöystävä, entinen huippumalli Kate Moss, joka todisti Deppin puolesta ja kiisti, että Depp olisi heidän suhteensa aikana työntänyt hänet alas portaista.

Heard oli nostanut tämän asian esiin oikeudessa aiemmin ja kutsumalla Mossin todistajaksi Deppin asianajajat saivat yhden lisäperusteen syyttää Heardia valehtelijaksi.

Yksi oikeudenkäynnin hämmentävistä hetkistä nähtiin ennakkoon nauhoitetun Disneyn johtohenkilö Tina Newmanin todistajanlausunnon yhteydessä, kun puheena olivat Deppin ja Disneyn tulehtuneet välit. 

Heardin asianajaja tiedusteli Newmanilta aluksi, oliko tämä tietoinen siitä, harkitaanko Deppiä osaksi kuudetta Pirates of the Caribbean -elokuvaa. Newman vastasi kysymykseen kertoen, ettei hän ole asiasta tietoinen eikä asia varsinaisesti kuulu hänen työnkuvaansa. 

– Onko Disney tietoinen herra Deppin todistaneen valan alla, ettei hän ottaisi vastaan uutta Pirates of the Caribbean -roolia vaikka hänelle maksettaisiin siitä 300 miljoonaa dollaria ja miljoona alpakkaa, asianajaja jatkoi tiedustelua. 

Newman vastasi kysymykseen jälleen kieltävästi. Asianajaja jatkoi puolestaan tiedustelemalla, voisiko Disney harkita maksavansa roolista Deppille 300 miljoonaa dollaria ja miljoona alpakkaa, ja Newman vastasi jälleen kieltävästi. 

Kyseinen tilanne kirvoitti erityisesti Deppin lakitiimissä avoimen huvittuneita reaktioita ja nosti alpakat erikoisella tavalla oikeudenkäynnin symboliksi. 

Yksi oikeudenkäynnin puhuttavimpia seikkoja on ollut myös kuuluisa "kakkaepisodi" joka tiettävästi oli viimeinen niitti Deppin ja Heardin avioliitolle. Tapauksesta ovat olleet todistamassa oikeudessa niin ex-parin entinen taloudenhoitaja kuten Deppin turvamies. 

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

BBC:n mukaan sekä Heardin että Deppin lakitiimit pitävät oikeudenkäynnin viimeisten päivien aikana viimeiset puheenvuoronsa, joiden myötä yritetään vaikuttaa viimeistä kertaa tapauksesta päättävään juryyn. Valamiehistön on määrä vetäytyä päätöksentekoon perjantaina 27. toukokuuta. 

Kävi nyt miten kävi, niin myöhemmin käsittelyyn tulee vielä Heardin vastahaaste Deppia kohtaan. Heard on haastanut Deppin oikeuteen 100 miljoonasta dollarista, väittäen hänen mustamaalanneen tätä kun Deppin lakitiimi viittasi Heardin väitteiden olleen "väärennöksiä" sekä "seksuaalisen väkivallan huijauksia"

Päivitetty juttua Kate Mossin todistajanlausunnolla 26.5. kello 12.08.

Lue myös:

    Uusimmat