Johannes Kläbon raju ratkaisu kohahduttaa – suomalaismanageri väläyttää ristiriidan mahdollisuutta: "Maajoukkueen kanssa törmäys"

Johannes Hösflot Kläbo ei allekirjoittanut sopimusta Norjan maajoukkueen kanssa ja ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että harjoittelee ensi kaudella itsekseen.

Kläbon ilmoitus ei tullut urheilumanageri Harri Halmeelle yllätyksenä.

– Suksilajeissa toiminta on vuosikymmeniä ollut sellaista, että jos joku nousee supertasolle, tulee aika usein se keskustelu, että saako tehtyä maajoukkueen kanssa sopimuksen. Siinä suhteessa ei ollut minkään tason yllätys.

Taustoja sopimuksen syntymättömyydestä ei ole avattu, mutta Norjan hihtoliitto kertoi, että maajoukkueessa joudutaan säästökuurille, ja asioilla lienee jokin yhteys. Vuosikymmenten managerikokemuksen omaava Halme listaa eri syitä, mitkä ovat voineet johtaa Kläbon ja maajoukkueen välirikkoon.

– Siellä on joitain pykäliä, jotka eivät ole Kläbolle sopineet. Hän saa niin paljon palkintorahaa ja hänellä on niin paljon henkilökohtaisia sponsoreita, että en jaksa uskoa, että puhdas rahakorvaus olisi ongelma, Halme sanoo.

– Voi olla, että hänellä on joku jättisponsori, jonka toimialassa on maajoukkueen kanssa törmäys. Toinen vaihtoehto on se, että hän haluaa harjoitella yksin ja itse valitsemassaan porukassa, että hän saa tarpeeksi kovan vasteen.

– Niinkin yksinkertainen juttu on mahdollinen, että Norjan maajoukkue harjoittelee esimerkiksi 30 päivää korkealla, ja hänelle se ei sovi. Aina voi olla myös henkilökemiat, Halme pyörittelee.

Kuka häviää

Halme muistuttaa, että maajoukkueessa aina joku kärsii, kun harjoitellaan yhdessä, sillä kyseessä on yksilölaji eikä joukkueurheilu.

– Jos maajoukkueessa on 20 urheilijaa, tehdään aina jonkun keskiarvon mukaan. Voisi maalaisjärjellä ajatella, että huonoin ja paras kärsivät siitä, Halme sanoo.

Maajoukkue menettää Kläbon myötä tärkeän keulakuvan, ainakin periaatteen tasolla. Halme kertoo, että maastohiihdossa urheilijat ja maajoukkue ovat kuitenkin todella vahvassa symbioosissa kilpailukaudella, eikä harjoittelu maajoukkueen ulkopuolella ole niin dramaattinen asia.

– Yleisurheilussa kisataan omissa varusteissa, mutta lumilajeissa kisataan maailmancupissa maajoukkueasuissa.

– Kyllä maajoukkue saa Kläbosta superhyödyn, vaikka hän ei harjoittelisikaan sen mukana.

Rahallisesti hyötyy paljon

Menestynyt ex-norjalaishiihtäjä Martin Johnsrud Sundby totesi VG:lle, että Kläbo saa eron myötä juuri sen, mitä on jo pitkään halunnut.

– Tässä ei ole Johannekselle riskejä. Näen asian niin, että hän on ollut jo omillaan tämän kauden ja kaikki hänen ympärillään tuntuu toimivan, Sundby sanoi.

Päättyneellä kaudella Kläbo tienasi ylivoimaisesti aktiivimaastohiihtäjistä eniten. Norjalaismedian mukaan Kläbon ansiot nousivat noin kahteen miljoonaan euroon. Sundbyn mukaan Kläbo voi vielä kasvattaa tilipussiaan eron myötä.

– Rahallisesti hän hyötyy tästä paljon. Nyt hän voi vapaasti valita omat sponsorinsa, ja tilanne on hänelle kuin unelma.

On mahdollista, että Kläboa on hiertänyt nimenomaan ristiriita sponsoriasiassa, ja maajoukkueesta irtautumisen jälkeen hän pystyy tekemään entistä rahakkaamman sopimuksen, mutta tästä ei ole mitään takeita.

Lue myös:

    Uusimmat