Joensuun ravintolapuukotuksen tuomio koveni hovissa tuntuvasti – mies tuomittiin tapon yrityksestä

Itä-Suomen hovioikeus kovensi Joensuun ravintolapuukotuksesta tuomitun 21-vuotiaan miehen rangaistusta.

Toista miestä viisi kertaa veitsellä huhtikuun lopulla viime vuonna lyönyt mies tuomittiin käräjillä hätävarjelun liioitteluna tehdystä törkeästä pahoinpitelystä.

Miehellä oli käräjäoikeuden mukaan oikeus puolustautua, sillä tappelun toinen osapuoli oli hyökännyt hänen kimppuunsa.

Pahoinpitelystä sakkoihin käräjäoikeudessa tuomittu nyt 19-vuotias mies tarttui ravintolassa 21-vuotiasta kurkusta kiinni yhdellä kädellä ja työnsi tätä tiiliseinää vasten. Todistajat kertoivat, että 19-vuotias oli suuttunut 21-vuotiaan huudeltua tälle jotakin miesten yhteiseen naistuttavaan liittyen. Hovioikeus totesi, että miehillä oli jo ennestään riitoja, jotka koskivat 21-vuotiaan velkaa 19-vuotiaalle ja heidän yhteistä naistuttavaansa.

Kun aggressiivisesti käyttäytynyttä 19-vuotiasta pyydettiin poistumaan paikalta, hän meni ravintolan ulkoterassille. Sieltä hän pyysi tuttavaansa ilmoittamaan 21-vuotiaalle, että tämä tulisi pihalle tappelemaan. Kun 21-vuotiasta ei kuulunut pihalle, hän meni takaisin sisälle etsimään tätä.

Kun 21-vuotias löytyi, nuorempi mies löi 21-vuotiasta nyrkillä kasvoihin. Tämän jälkeen miehet alkoivat tapella ja nuorempi lopulta sai 21-vuotiaan miehen kahakan yhteydessä puristusotteeseen.

Noin kymmenen sekuntia kestäneen otteen aikana 21-vuotias kaivoi esille veitsen ja löi sillä nuorempaa viisi kertaa.

Vuosiksi vankilaan

Käräjäoikeuskin totesi, että 21-vuotias käytti liiallista väkivaltaa puolustautuessaan. Käräjillä mies tuomittiin vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hovioikeus kuitenkin katsoi miehen syyllistyneen tapon yritykseen. Christian Sami Petteri Kautto tuomittiin hovioikeudessa 3,5 vuodeksi vankilaan.

Tappelutilanteessa oli paikalla myös lukuisia muita henkilöitä, joista osa pyrki irrottamaan tappelupukareita toisistaan. Siksi hovioikeus katsoi, että Kautolla ei ollut syytä pelätä terveytensä puolesta. Näin ollen teko ei ollut hovioikeuden mukaan hätävarjelutilanteesta.

Kautto määrättiin maksamaan 19-vuotiaalle yhteensä 17 000 euroa korvauksia muun muassa kivusta, särystä ja pysyvästä haitasta. 

uutista päivitetty 12.04.

Lue myös:

    Uusimmat