Joe Bidenin ja Jill-vaimon rakkaustarina on kestänyt yli 40 vuotta – kaikki alkoi sokkotreffeistä, joiden nuori Jill toivoi olevan äkkiä ohi

4:48
Joe Biden kritisoi presidentti Trumpia koronatilanteen hoitamisesta

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja tämän vaimo Jill ovat pitäneet yhtä jo yli 40 vuotta.

Yhdysvalloissa presidentinvaaliin liittyvä jännitys alkaa tiivistyä, kun marraskuun 3. päivä lähestyy kovaa vauhtia.

Mielipidemittauksissa piikkipaikkaa ennen istuvaa presidenttiä Donald Trumpia on viime aikoina pitänyt tiiviisti demokraattien ehdokas Joe Biden. Jos Biden tulisi valituksi, muuttaisi Valkoiseen taloon hänen kanssaan myös vaimo Jill Biden.

Jill Bidenin on useissa artikkeleissa todettu tuovan tullessaan muutosta Valkoiseen taloon muun muassa siksi, että hän olisi laatuaan ensimmäinen ensimmäinen nainen, jolla on tohtorin koulutus. Hän on aiemmin varapresidentin puolisona ja mahdollisena ensimmäisenä naisena ollut opetusalan ammattilaisena aktiivinen muun muassa koulutuspolitiikassa.

Poikkeuksen Jill Biden teki myös siinä, että hän työskenteli koko ajan täysipäiväisesti, kun Joe Biden toimi Barack Obaman varapresidenttinä vuoden 2009–2017 sekä Joen pojan Beaun kuoleman vuonna 2015.

Bidenien liitto on kestänyt jo 43 vuotta. Kaikki alkoi vuonna 1975 sokkotreffeistä, jotka Joen veli Frank oli järjestänyt. 24-vuotias Jill oli eronnut aiemmin samana vuonna ensimmäisestä aviomiehestään ja yhdeksän vuotta vanhempi senaattori Joe oli jäänyt leskeksi kolme vuotta aiemmin, kun hänen vaimonsa Neilia ja yksivuotias tyttärensä Naomi menehtyivät traagisesti auto-onnettomuudessa.

Alku ei sujunut kuin elokuvissa, sillä Jill on myöhemmin kertonut toivoneensa ensimmäisen silmäyksen perusteella, että treffit olisivat nopeasti ohi.

– Kun Joe tuli ovelleni, loin ensimmäisen katseen hänen täydelliseen pukuunsa ja nahkakenkiinsä ja ajattelin, että "luojan kiitos nämä ovat vain yhdet treffit", Jill on muistellut ensikohtaamista.

Kelkka kääntyi kuitenkin todella nopeasti.

– Äiti, tapasin vihdoin kunnon herrasmiehen! Jill hihkui äidilleen heti ensimmäisten treffien jälkeen.

Vaikka Joe oli selvästi vanhempi ja hänellä oli kaksi pientä lasta, pojat Hunter ja Beau, pari rakastui nopeasti. Avioliittoon ei kuitenkaan ollut kiirettä – ainakaan toisella heistä. Joe joutui kosimaan Jilliä viisi kertaa ennen kuin sai lopulta myöntävän vastauksen ja pari asteli alttarille vuonna 1977.

Jill kertoi Voguen haastattelussa, että syynä jarrutteluun olivat Joen pojat.

– Olin jo aivan rakastunut myös heihin ja olin sitä mieltä, että avioliiton täytyy toimia. Koska pojat olivat menettäneet äitinsä, en tahtonut, että he menettäisivät äitihahmonsa myös toistamiseen. Tahdoin olla sataprosenttisen varma.

Pariskunta sai myös yhteisen lapsen vuonna 1981, kun tytär Ashley syntyi. Raskaana ollessaan Jill valmistui maisteriksi yliopistosta ja aloitteli töitä opettajana.

Vaikka Joe Biden on ollut näkyvä hahmo Yhdysvaltain politiikassa pitkään, on Jill Biden tehnyt koko ajan myös omaa uraansa, eikä ole pyrkinyt parrasvaloihin miehensä rinnalla, vaan on keskittynyt omaan uraansa. 

Politiikkaan Jill Biden ei ole juuri sekaantunut, kunnes George W. Bush valittiin uudelle kaudelle vuonna 2004.

– Pukeuduin mustaan ainakin viiko ajan. En uskonut, että hän todella voitti, koska minusta asiat olivat todella huonosti, voimakkaasti Irakin sotaa vastustava Jill on sanonut.

– Vastustin Irakin sotaa niin kovasti, että sanoin Joelle, että sinun täytyy saada aikaan muutos.

Vuonna 2008 hän kampanjoi Michelle Obaman rinnalla, mutta piti kiinni opetustyöstään tiukasti myös silloin, kun Joesta tuli Barack Obaman varapresidentti. Jill ei ole myöskään tehnyt numeroa siitä, mitä hänen miehensä on tehnyt työkseen. Yliopistolla opettaessaan osalla opiskelijoista ei ole ollut hajuakaan siitä, että "tohtori B" on Joe Bidenin vaimo.

Jill kertoi Voguen haastattelussa vuonna 2008, että hän ryhtyi tekemään tarjoilijan töitä 15-vuotiaana.

– Nuoresta pitäen tiesin, että tahdon omaa rahaa, oman identiteetin ja oman uran, hän kertoi lehdessä.

Myös Jill Bidenin mallitausta on noussut toistuvasti otsikoihin, mutta hän itse näkee asian hieman eri tavalla.

– Tein ehkä viisi keikkaa, joista sai parinkympin palkkion. En ollut malli, hän sanoi Voguelle vuonna 2008.

Nyt Yhdysvalloissa on kuitenkin jälleen presidentti, joka jakaa voimakkaasti mielipiteitä ja Joe Bidenilla on vaimonsa täysi tuki. Jill Biden on toistaiseksi jättänyt työnsä sivuun kampanjoidakseen miehensä rinnalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja