Jo tässä nopeudessa tapahtuva äkkipysäys on vaarallinen – muista käyttää turvavyötä myös bussissa

Hiihtolomakausi lähestyy, ja moni taittaa lomamatkan oman auton sijaan julkisen liikenteen avulla. Liikenneturva muistuttaa, että jo lähes kaikista kaukoliikenteen linja-autoista löytyvien turvavöiden käytössä olisi rutkasti parantamisen varaa.

Moni saattaa pohtia, tehdäkö lähestyvä hiihtolomamatka omalla autolla vai julkisilla. Eri kulkumuotojen liikenneriskit vaihtelevat, ja joukkoliikenne on tässä katsannossa mainio vaihtoehto. Linja-auto- ja junaliikenne ovat turvallisimmat kulkumuodot, kun vertaillaan eri liikennemuotojen kuolemantapauksia kuljettua kilometriä kohden.

– Lomaa suunniteltaessa kannattaa ilman muuta selvittää, millaiset ovat joukkoliikenneyhteydet määränpäähän. Julkisilla loman voisi aloittaa jo kotoa lähtiessä, eikä tarvitsisi stressata ajamisesta, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Linja-autolla matkustettaessa on kuitenkin muistettava, että turvavyötä on käytettävä, mikäli sellainen istuinpaikalta löytyy. Silti vain noin puolet (52 %) Liikenneturvan joulukuussa 2015 tehtyyn kyselyyn vastanneista raportoi kiinnittävänsä turvavyön aina tai lähes aina.

– Liikennöitsijän on lain mukaan muistutettava matkustajia turvavyön käyttövelvollisuudesta. Tulevaisuudessa yksi tekninen apuväline voisi olla vaikkapa merkkivalot, joista kuljettaja näkisi tilanteen matkustamossa ja voisi tarvittaessa muistuttaa matkustajia uudelleen. Silti viime kädessä jokainen vastaa omasta sekä lastensa turvavyön käytöstä. Siksi myös rapsut käyttämättömyydestä maksaa matkustaja, ei liikennöitsijä, Heiskanen painottaa.

Äkkipysäys vaaraksi jo hyvin alhaisessa nopeudessa

Kolmasosa kyselyyn vastanneista puolestaan kertoi, ettei käytä turvavyötä koskaan tai hyvin harvoin bussilla matkustaessaan. Henkilöautoissa turvavyötä käytetään Liikenneturvan seurantojen mukaan huomattavasti tunnollisemmin, yli yhdeksän kymmenestä kiinnittää vyön.

– Ihmiset eivät ehkä ajattele törmäystilannetta, mutta jo 7 km/h on nopeus, jossa ei enää pysty pitämään itseään paikallaan omin voimin äkkipysäyksen sattuessa. Turvavyö sen sijaan pitää. Samalla tavallahan penkistä irtoaa, tapahtuipa äkkipysäys sitten henkilöautossa tai bussissa, Heiskanen muistuttaa.

Turvavöiden käyttöpakko linja-autoissa tuli voimaan vuonna 2006. Uusissa linja-autoissa on pitänyt olla turvavyöt asennettuina kaikilla istumapaikoilla jo vuodesta 1999 lähtien. Vaatimus ei kuitenkaan koske kaupunkiliikenteeseen suunniteltuja linja-autoja, joissa on paikkoja seisoville matkustajille.

Lähde: Liikenneturva

***

Osaatko antaa linja-autolle riittävästi tilaa? Näin paljon se sitä vaatii 8:36

Lue myös:

    Uusimmat