Jo 80 000 saa työnantajaltaan työpyöräetua – moni hankkii sähköpyörän ja innostuu liikunnasta

Yhä useamman pyöräilykausi jatkuu ympäri vuoden - lähetyksessä niksit vaatetuksesta välineisiin 7:59
Katso myös: Yhä useamman pyöräilykausi jatkuu ympäri vuoden – tässä niksit vaatetuksesta välineisiin

Veroedulla työntekijä pystyy hankkimaan esimerkiksi kolmen vuoden sopimuksella hieman paremman pyörän, kertoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Janne Paananen.

Noin kolme vuotta sitten käyttöön tulleen työsuhdepyöräedun suosio on kasvanut nopeasti. Työsuhdepyöräetua saa tällä hetkellä noin 80  000 ihmistä, kertoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Janne Paananen. Työsuhdepyöräedun saajien määrä on jo samalla tasolla työsuhdeautoetua saavien kanssa.

Työsuhdepyöriä leasingsopimuksilla tarjoavan Go By Biken toimitusjohtajan Tommi Ylösen mukaan etu on suosittu läpi yrityskentän. Ylösen mukaan työntekijät arvostavat etua erityisesti it- ja teollisuusalan yrityksissä sekä siivous- ja hoiva-alan yrityksissä.

– Meidän asiakkaana on ihan maan suurimpia työnantajia ja pörssiyrityksiä sekä isoja kaupunkeja. Toisaalta on paljon sellaisia noin 10–30 hengen pienempiä yrityksiä, Ylönen sanoo.

Innostus työsuhdepyöriin lähti liikkeelle enimmäkseen yksityiseltä sektorilta, toimisto- ja tietotyöläisiltä, mutta nyt etua tarjoavat hyvin erilaiset yritykset eri toimialoilta, sanoo myös pyöriä leasingsopimuksilla tarjoavan Vapauden toimitusjohtaja Tero Era.

– Julkinen sektori, kunnat ja kaupungit ovat aktivoituneet myös tässä viime aikoina tuon edun tarjoamiseen, Era sanoo.

Veroedulla voi hankkia vähän paremman pyörän

Veroedulla työntekijä pystyy hankkimaan esimerkiksi kolmen vuoden sopimuksella hieman paremman pyörän, kertoo Pyöräliiton Paananen. Työsuhdepyöräpaketin hinta on hänen mukaansa keskimäärin noin 3  500 euron tienoilla.

– Sehän kertoo siitä, että pyörät ovat pikkasen keskimääräistä parempia pyöriä, ja nimenomaan usein sähköpyöriä.

Sähköpyörä kulkee Paanasen mukaan hyvin myös talvella ja hankalammissa sääolosuhteissa. Lisäksi sähköavusteisella pyörällä poljetaan helpommin pidempiä matkoja.

– Tavallaan mäet katoavat, sehän on sen sähköpyörän etu, Paananen sanoo.

Sekä Go By Biken että Vapauden työsuhdepyöristä noin 70 prosenttia on sähköpyöriä. Myös Ylösen ja Eran mukaan työsuhdepolkupyöräetu on helpottanut hieman arvokkaampien sähköpyörien hankkimista.

Polkupyöräetu on työntekijälle verovapaata tuloa 1  200 euroon asti vuodessa. Veroedun hyöty vaihtelee työntekijän tulojen ja pyörän hinnan mukaan. Säästöä voi kertyä useita satoja euroja.

Työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen polkupyöräetua palveluntarjoajan kautta vuokrasopimuksella tai ostamalla pyörän omaksi ja tarjoamalla sen työntekijän käyttöön. Etuun kuuluvat myös pyörään kiinteästi kuuluvat varusteet kuten valot, lukot ja nastarenkaat. Pyöräilykypärä ei ole polkupyörän varuste, mutta työsuhdepyörän yhteydessä annettava kypärä luetaan kuitenkin etuun. Leasingsopimukseen kuuluvat myös esimerkiksi pyörän huolto ja vakuutus.

Sopimuksen päätteeksi työntekijällä on myös mahdollisuus lunastaa pyörä itselleen tai ottaa uusi käyttöön.

Pyöräetu innostaa liikkumaan

Pyöräliiton viime vuonna tekemän kyselyn mukaan pyöräetu oli lisännyt pyöräilyä sekä tavanomaisella että sähköpyörällä polkevien keskuudessa. Lisäksi vastaajat kertoivat vähentäneensä autoilua. Kyselyyn vastasi reilu vuosi sitten lähes 1  400 pyöräetua saavaa ihmistä.

Pyöräilystä ovat työsuhde-edun myötä innostuneet Ylösen mukaan nekin, jotka eivät aiemmin liikkuneet.

– Tässä on selkeästi nähtävissä, että työsuhdepyörä tulee uutena liikkumismuotona tosi monelle työntekijälle ja lisää liikkumista aika paljon.

– Sitten on tietenkin niitä, jotka ovat pyöräilleet paljon ja hankkivat toisen tai kolmannen pyörän työsuhdepyöräksi, Ylönen jatkaa.

Suosion kasvussa näkyy Eran mukaan myös halu huolehtia hyvinvoinnista ja vähentää liikkumisen päästöjä. Työsuhdepyöriä voi käyttää työmatkojen lisäksi myös vapaa-ajan liikkumiseen.

– Pyörätyypeissä näkyy se, että ihmiset hankkivat tyypillisesti sellaisia pyöriä, joita voi käyttää monipuolisesti lenkkeilyyn tai siihen työmatkaliikenteeseen, Era sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat