Seppo Taalasmaa tekee yllätysvisiitin Pihlajakadulle – kurkista Salkkarit-juhlajakson kulisseihin!

3:52
Taalasmaa tekee yllätysvisiitin Pihlajakadulle – näin suosikkihahmo muistelee sarjan ensiaskelia

MTV Uutiset kurkisti Salattujen elämien kulissien taakse, kun sarjan 4000. jakson kuvauksia tehtiin maaliskuussa.

Kiinteästi monen suomalaisen arki-iltoihin kuuluva suosikkisarja Salatut elämät on pyörinyt televisiossa jo kunnioitettavat 22 vuotta. Maaliskuussa Helsingin Konalassa saatiin kuvattua jo sarjan 4000. jakso. MTV Uutiset tapasi kuvausten lomassa myös vanhoja tuttuja jo sarjan alkuajoilta, kun haastatteluun istahti koko kansan talonmiehenä Seppo Taalasmaana tunnettu Jarmo Koski.

– Seppoa tarvitaan aina välillä, hymyilee Koski, jonka hahmo on viime vuosien aikana piipahdellut vain toisinaan. 

Jo sarjan ensimmäisessä jaksossa nähty näyttelijä myöntää, että tunnelma kuvauksissa on ensimmäisiin kuvauspäiviin verrattuna erilainen, kun takana on jo tuhansia jaksossa.

– Silloin oltiin tekemässä jotain ennennäkemätöntä ja ennennäkemättömällä formaatilla. Nyt tänä menee jo aika sujuvasti, arvioi Koski, joka myöntää, ettei olisi uskonut vielä 1990-luvun puolella, että Salkkareita tehtäisiin tuhansia jaksoja.

– Ajattelin silloin, että jos vuoden menee, niin on ihan hyvä, ja sitten kenties siitä voisi muodostua traditio, hän tunnustaa ajatelleensa tuolloin.

Ensimmäinen kuvauspäivä on yhä tuoreessa muistissa. Tuolloin Seppo ja Ulla (Maija-Liisa Peuhu) rynnistivät yleisavaimilla tonkimaan Tyyne Puustisen kuolemaan liittyvää mysteeriä.

– Ja Seppo maisteli tyynen konjakkia! 

Ohjaaja Vellu Kontturi ei ole ollut vielä noihin aikoihin mukana tuotannossa, mutta myös hänellä on takanaan jo 15 vuoden ura Salkkareissa. Suoraan ohjaajan pestiin Kontturi ei kuitenkaan vuonna 2006 taloon tullessaan päässyt.  

– Se oli itse asiassa pitkä taival. Tulin aluksi ihan muihin töihin. Olin respassa, autokuskina ja tekemässä castingia, listaa Kontturi, joka kuitenkin lopulta eteni kakkosapulaisohjaajasta ykkösapulaisohjaajaksi ja lopulta ohjaajaksi. 

– Sitä kautta olen opetellut ja kollegat ovat auttaneet tosi paljon. Kun on pitkän matkana ollut mukana, niin kyllä se on suuri kunnia minulle päästä tämä jakso tekemään, hän sanoo viitaten 4000. juhlajaksoon.

Kontturi kertoo, ettei juhlajakson tekotapa poikkea arkisesta puurtamisesta, mutta aivan tavallisesta Salkkarit-jaksosta ei silti ole kyse.

– Tämä pyörii aika pitkälti yhden hahmon ympärillä. Jakso on mielestäni muutamien pettymysten kautta hyvän mielen jakso, hän pohtii, mutta ei paljasta enempää yksityiskohtia.

Sekä Kontturi että Koski sanovat, että 22 vuoden aikana sarjan tekeminen on muuttunut jonkun verran.

– Ehkä eniten alkuajoista on muuttunut tekotapa. Tätä kuvattiin ennen monikameratuotantona ja leikkaus tapahtui lennosta. Nykyään tehdään kahdella kameralla, jotka tallentavat studio-oloissa koko ajan, ja jaksot leikataan editissä. Myös kohtausmäärät ovat lisääntyneet mittavasti, ohjaaja kertoo.

Kohtauksia kuvataan päivän aikana studiossa 18–20 kappaletta. Aikataulu on tiukka.

– Näyttelijöiden kanssa harjoitellaan teksti, ja sillä välin kamerat valmistautuvat kuviin, jotka on suunniteltu edellisellä viikolla. Kun on saatu kaikki palaset kohdilleen, aletaan kuvata kohtausta, ohjaaja kertoo siitä, kuinka kallisarvoinen aika käytettään.

– Siihen on hyvin hitsaantunut tapa, että saadaan käytettävissä oleva aika riittämään. Näyttelijät ovat myös suhtautuneet hyvin siihen, että aikataulu on tiukka.

Myös Koski kertoo havainneensa, että kerronta on muuttunut nopeammaksi.

– Kyllähän siellä tavallaan on kiire, mutta kaikkeen tottuu. Rytmi pitää vaan säilyttää, eikä ole varaa herpaantua, konkarinäyttelijä toteaa rauhalliseen tyyliinsä.

Katsojat muistavat Salkkareista varmasti parhaiten dramaattiset kohtaukset, joita on perinteisesti nähty aina kauden päättyessä. Ohjaajan mieleen painuvat näyttävien spektaakkelin lisäksi myös jotkut tavallisetkin kohtaukset.

– Sellaiset, joissa kaikki on loksahtanut kohdilleen ja kuvauksissa tulee hiljainen hetki, että nyt onnistuttiin tosi hyvin. Sellaiset jäävät mieleen ja niistä tulee hyvä fiilis.

Juhlajaksossa mukana nähdään myös Seppo Taalasmaa. Jarmo Koski myöntää, että erikoisjakson kulisseihin mahtuu sykähdyttäviä hetkiä, kun mukana on edelleen jo sarjan alusta asti mukana olleita hahmoja sekä tekniikan puolen väkeä, jotka ovat hengittäneet niin ikään Salkkareita jo yli 20 vuoden ajan.

– On hienoa, että on löytynyt niin paljon tarinoita kerrottavaksi, että niitä riittää vieläkin ja että ne kiinnostavat.

Katso ohjaaja Vellu Kontturin haastattelu ja kurkkaa juhlajakon kulisseihin:

2:49

Salatut elämät mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla arkisin kello 19.30! Viikon jaksot katsottavissa jo ennakkoon C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja