Jipun addiktio sokeriin vaihtoi elämäntaparemontin alussa hetkeksi kohdettaan: "Sehän lähti aluksi hyvin sairaalloisesti käsistä"

2:01
Tällaisen muutoksen Jippu kävi läpi Olet mitä syöt -ohjelmassa

Kaksikymmentä kiloa laihduttanut Jippu peräänkuuluttaa sitä, ettei ketään voida pakottaa kehopositiivisuuteen vastoin tahtoaan.  

Jippu, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne, laittoi elämäntapansa uusiksi Olet mitä syöt-ohjelman ja lääkäri Pippa Laukan avulla. Muutos on ollut valtava sekä henkisesti että fyysisesti: prosessin aloitettuaan Jippu on laihtunut kaksikymmentä kiloa.

Tällä hetkellä 35-vuotiaan nainen elää muutoksien värittämää syksyä. Hän keikkailee ahkerasti musiikkievankelistana ja hänen pieni Romeo-poikansa aloitti syksyllä esikoulun. Vaikka moni uusi asia on vaatinut totuttelemista, on naisen mukaan elämä tällä hetkellä hyvää ja tasapainoista. Sen lisäksi, että töitä riittää seurakunnan parissa Jippu kirjoittaa tällä hetkellä elämäkertaansa.

Elämänsä suurta muutosta hän käy läpi yhä.

– Kyllä voisin sanoa, että se on niin mullistava homma, että jos ihmiset haluavat laihduttaa tai lähteä tällaisiin projekteihin, niin sitten pitää ymmärtää, että se voi myös oikeasti muuttaa tosi paljon, ihan kaikkea. Kysymys ei ole vaan mistään Nutriletkuurista, vaan että käy läpi sellaisen menneen identiteetin hyväksymisen, Jippu pohtii.

Jippu on myös kiitollinen siitä, että hän kävi läpi elämässään ylipainoisen vaiheen ja pääsi irti ”kauneuden vääristymästä” sekä ”kauneuden vallasta”, kuten hän itse asiaa kuvailee. Hän kokee, että nuorempana hän käytti kauneudellaan valtaa ihmisiin sekä eli myös oman kauneutensa kautta.

– Se oli hirveän nöyrää ja tärkeää aikaa, että menetti sen ulkoisen vallantunteen ja joutui oppimaan hyväksymään itsensä epätäydellisenä ja rakastamaan itseään sellaisena, vaikkei ollutkaan ihan ihannemitoissaan.

Suuren muutoksen läpikäyneenä Jippu haluaa painottaa yhä sitä, kuinka kompleksinen asia paino on ihmisille. Vaikka myös isokokoisena Jippu kuuli kehuja painostaan, hän koki olevansa ristiriidassa siinä, millaisessa kehossa hän itse olisi halunnut olla ja mitä ulkopuoliset siitä ajattelivat.

– Miettii, että enkö mä saa sitten tuntea häpeää tästä kehosta vai pitääkö mun olla kiitollinen tästä kehostani, missä en pysty olemaan.

Jipun mukaan kehopositiivisuuteen ei voida pakottaa sellaista ihmistä, kenelle ylipaino todella on iso ja herkkä asia.

– Niiden ihmisten pitää antaa ihan rauhassa laihduttaa itsensä niihin mittoihin mitä itse haluaa. Ilman, että se herättää heti jotain sellaista, että kylläpäs tuo on ylpistynyt, kun se on alkanut laihduttaa.  

Nainen ei koe, että matka olisi ollut hänelle henkisesti kovinkaan raskas, mutta liikkuminen viisi kertaa viikossa oli kova paikka Jipun keholle. Jippu kertoi ennen prosessiin ryhtymistään kärsineensä sokeriaddiktiosta sekä siitä, ettei hän pysty hallitsemaan asioita, jotka tuottavat hänessä euforiaa. Jippu on myös vuosikausia sitten raitistunut alkoholisti.

Prosessin alkaessa addiktio olikin lähellä vaihtaa kohdettaan sokerista liikuntaan, johon Jippu koki koukuttuneensa aluksi. Tilanne rauhoittui kuitenkin melko pian.

– Sehän lähti aluksi hyvin sairaalloisesti käsistä. Mutta myös fyysisesti raja tuli vastaan, kun mulla tuli vatsakramppeja ja kaikkea, se alkoi mennä niin överiksi. Mutta tällä hetkellä en ole addiktiivisesti missään kiinni.

– Monella on sellainen kuva, että kun addikti vaikka lopettaa sokerinsyömisen, niin hän heti vaihtaa sen johonkin toiseen. Se ei oikeastaan mene niin, vaan elämässä voi tulla addiktiivisia vaiheita, joissa se addiktio kukkii. Mutta tällä hetkellä on sillä tavalla vapaa olo, ettei ole mitään, mikä tällä hetkellä mua pyörittäisi.

Jippu kertoo lähteneensä mukaan prosessiin hyvin nöyrin mielin ja rehellisen yllättynyt lopputuloksesta. Hän ei ole katunut päivääkään sitä, että lähti mukaan elämäntaparemonttiin.

Suuri muutos on tapahtunut kuluvan vuoden aikana myös Jipun perheessä. Jippu ja hänen miehensä Sami Elorinne jättivät avioerohakemuksen lokakuun alussa. Jippu ja Sami Elorinne työskentelevät samassa seurakunnassa. Erosta huolimatta Jippu on kaikesta positiivisin mielin.

– Meillä on ihan hyvin kaikki, ei ollut mitään draamaa siinä, Jippu summaa tilanteensa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja