Mainos

"Jihadistivideon" tekijä paljastui – aseiden esittely aiheutti kotietsinnän

Poliisi selvittelee edelleen, liittyykö suoratoistopalvelu Periscopeen tehtyyn "jihadistivideoon" rikosta. Periscopen käyttäjiä säikäyttänyt lähetys tehtiin marras-joulukuun vaihteessa Kirkkonummella.

Lähetyksessä taistelijaksi pukeutunut mies esitteli yleisölleen muun muassa singolta, rynnäkkökivääriltä ja käsikranaatilta näyttäviä esineitä. Poliisille selvisi jo lähetystä seuranneena päivänä kotietsinnän yhteydessä, etteivät aseet olleet aitoja.

– Joukossa oli sekä leikkiaseita että deaktivoituja aseita. Koska näitä myydään laillisesti, ei lähetyksen tekijää epäillä ampuma-aserikoksesta. Muuten emme ole vielä tehneet päätöstä, voiko lähetyksen tekeminen täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkistön, sanoo rikosylikonstaapeli Hannu Kangas Kirkkonummen poliisista.

Kankaan mukaan lähetyksen on tehnyt nuori, lukioikäinen poika, "joka kuitenkin omaa jo ajokortin". Häntä on kuultu asiasta ja nuorukaisen mukaan lähetys oli tarkoitettu pilaksi.

– Tarkoitus oli tehdä pila, mutta voi sanoa, että kyseessä oli ilmeisestikin todella huono pila, sillä sellaisena sitä ei monissakaan paikoissa pidetty. Poika sanoikin kuulustelussa, että lähetyksestä olisi pitänyt tehdä humoristisempi, jotta se olisi ymmärretty oikein, Kangas kertoo. 

Kankaan mukaan kuulusteluissa ei tullut esiin, että nuorukaisella olisi oikeasti kytköksiä mihinkään terroristiryhmittymiin tai että hänellä olisi esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviä äärimielipiteitä.

– Hän halusi tehdä pilaa terroristeista, Kangas tiivistää.

Yli puoli tuntia kestävä lähetys säikäytti osan katsojista siinä määrin, että video ilmiannettiin poliisille. Poliisi tutki asiaa aluksi ampuma-aserikoksena, sillä ennen kotietsintää ei ollut tietoa, olivatko aseet aitoja vai eivät.

Aseiden esittelyn lisäksi nuorukainen kertoi lähetyksessä valmistautuvansa sotaan samalla, kun taustalla esitettiin islamististen ryhmien värväysvideoita. Hän oli pukeutunut kommandopipoon, vihreään otsaliinaan ja maastovaatteisiin.

Nuorukainen oli värjännyt kasvonsa todellista tummemmiksi, minkä huomasi videolla muun muassa siitä, että miehen ranteet olivat huomattavasti kasvoja vaaleammat. Puhuessaan mies käytti sekaisin arabiankielisiä tervehdyksiä, sujuvaa suomea, murteellista suomea ja suomalaisella aksentilla puhuttua englantia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.