Lomautus on työntekijälle taloudellisesti parempi vaihtoehto pidemmissä vapaissa kuin lomarahojen vaihtaminen vapaaksi. Näin sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
– Yli kahden viikon lomautuksesta pääsee päivärahan piiriin. Lomautus myös korostaa työnantajan vastuuta siitä, että palvelut ja kuntalaiset kärsivät, kun entistä vähemmän väkeä on töissä.
Eloranta muistuttaa, että lomarahan vaihtaminen vapaaksi tarkoittaa käytännössä palkanalennuksia. Jos seuraavana vuonna joutuu työttömäksi, on myös ansiosidonnainen pienempi.
– Tällä hetkellä suurta intoa sellaisiin ratkaisuihin ei työntekijäpuolella ole.
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan 1990-luvun laman aikaan kunnissa tehtiin paikallisia säästösopimuksia, mutta nyt ei. Paikallinen säästösopimus tarkoittaa juuri esimerkiksi lomarahojen vaihtamista vapaaksi.
– Niiden puute on johtanut siihen, että kuntatyönantaja joutuu käyttämään lomautuksia ja irtisanomisia enemmän, Kietäväinen sanoo.
Elorannan mukaan jälkeenpäin arvioituna lomarahojen vaihdoista ei lopulta kunnan kassaan paljon säästöä syntynyt 1990-luvulla.
Kietäväisen mukaan paikallisten sopimusten puuttumisesta huolimatta lomautuksia on suhteessa melko vähän ja irtisanomisia on tulossa vain joissakin kunnissa. Ne koskevat pääasiassa hallintoa. Sen sijaan kunnat eivät jatka määräaikaisuuksia, eivät käytä sijaisia eivätkä palkkaa eläkkeelle siirtyvien tilalle uusia.
Lomautukset pyritään tekemään tasapuolisesti ja porrastetusti. JHL:n mukaan viimeisinä lomautetaan lääkärit, sairaanhoitajat ja perushoitajat.
(MTV3–STT)