Jeremy Corbyn tuomitsee Yhdysvaltain tekemän "salamurhan" – myllytti Britannian hallitusta: "He haluavat pysyä hyvissä väleissä presidentti Donald Trumpin kanssa"

Kiukutteleva Trump ja ikuisesti kestävä Brexit – tällainen oli maailman uutisvuosi 2019 3:02
Kiukutteleva Trump ja ikuisesti kestävä Brexit – tällainen oli maailman uutisvuosi 2019

Britanniassa parlamentin alahuone palasi tiistaina joulutauolta käsittelemään maan EU-erosopimusta. Laki asiasta hyväksyttiin jo ensimmäisessä äänestyksessä joulun alla selvin numeroin.

Opposition yritykset saada brexit-sopimukseen muutoksia näyttävät heikoilta, koska pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit varmistivat itselleen alahuoneeseen selvän enemmistön joulukuun parlamenttivaaleissa.

EU-erosta on määrä äänestää toistamiseen torstaina kolmipäiväisen keskustelun päätteeksi, minkä jälkeen brexit-sopimus siirtyy parlamentin ylähuoneen käsittelyyn.

Aiheena ovat esimerkiksi EU:lle maksettavat "eromaksut" ja Pohjois-Irlannin tullijärjestelyt, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Britannian on määrä erota EU:sta tämän kuun lopussa. Ennen sitä erosopimus pitää hyväksyä niin Britannian kuin EU:nkin parlamentissa. Neuvottelut osapuolten tulevasta suhteesta eivät voi alkaa ennen EU-eron toteutumista.

Neuvotteluiden käymiseen jää todella vähän aikaa, sillä brexitin siirtymäaika päättyy jo tämän vuoden lopussa. Pääministeri Johnson on vakuuttanut, ettei siirtymäaikaa aiota pidentää. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on varoittanut, ettei aika ehkä riitä uudesta taloussuhteesta sopimiseen.

Von Der Leyenin on määrä vierailla Britanniassa keskiviikkona ja tavata pääministeri Johnson.

Tapaamisessa ei ole kuitenkaan tarkoitus käsitellä yksityiskohtia EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Syy tähän on se, että Britannia ja EU haluavat välttää julkisia yhteenottoja ennen erosopimuksen hyväksyntää, kertoo brittilehti Guardian.

"Suojaamme laitonta tekoa"

Brexit-väittely ei päässyt vielä tiistaina alkuillasta kunnolla vauhtiin. Sen sijaan parlamentti pui Iranin ja Yhdysvaltain kiristyneitä välejä.

Puolustusministeri Ben Wallace esitteli parlamentille Britannian näkökantoja Iranin ja Yhdysvaltain kriisiin. Britannian mukaan Yhdysvalloilla on oikeus puolustaa itseään, mutta maa on myös vaatinut osapuolilta malttia.

Erimielistä kantaa edusti työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn, joka tuomitsi Yhdysvaltain tekemän "salamurhan".

– Näemme hallituksen, joka haluaa pysyä hyvissä väleissä presidentti Donald Trumpin kanssa niin paljon, että he antavat suojaa ja jopa sympatiaa laajasti laittomana pidetylle teolle, Corbyn sanoi Guardianin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat