Irlanti tyrmää Britannian uudesta brexit-ehdotuksesta vuotaneet tiedot – maan varapääministeri: "Ehdotus on mahdoton"

Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa –"Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku" 2:14
Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa – "Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku"

Irlannin varapääministeri Simon Coveney tyrmää julkisuuteen tulleet tiedot Britannian hallituksen ehdotuksista Pohjois-Irlannin rajan järjestelyiksi brexitin jälkeen.

Video: Pääministeri Antti Rinne kommentoi Britannian sekavaa brexit-tilannetta.

Irlannin yleisradioyhtiön RTE:n näkemien otteiden mukaan pääministeri Boris Johnson aikoo ehdottaa tulliselvityspisteitä sekä Irlannin että Pohjois-Irlannin puolelle, mutta useiden kilometrien etäisyydelle varsinaisesta maarajasta.

Tulliselvityspisteiden välillä rekkojen kulkua seurattaisiin gps-signaalilla joko älypuhelimien tai rekkoihin asetettavien lähettimien avulla.

Coveney tviittaa ehdotuksen olevan mahdoton.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– EU:n on aika saada vakavasti otettava ehdotus Britannian hallitukselta, jos brexit-sopimus aiotaan saavuttaa lokakuussa. Pohjois-Irlanti ja Irlanti ansaitsevat parempaa! Coveney tviittasi.

BBC:n haastatteleman Johnsonin mukaan tiedot suunnitelmasta olivat sekavia eivätkä pidä paikkaansa.

Backstop-järjestely hiertää Britanniaa

Brittiviestimien mukaan Johnsonin odotetaan julkistavan virallisen ehdotuksensa brexit-suunnitelmaksi keskiviikkona sen jälkeen kun hän on pitänyt puheen konservatiivien puoluekokouksessa.

Johnson vastustaa kiivaasti Britannian edellisen hallituksen EU:n kanssa neuvottelemaa niin kutsuttua backstop-varajärjestelyä. Pohjois-Irlannin rajasta Britannia ja EU sopivat neuvotteluissa, että Pohjois-Irlannin rauhan takaamiseksi Irlannin saarelle ei saa syntyä uutta "kovaa rajaa".

Tämän takaamiseksi päätettiin, että jos Britannia ja EU eivät pääse ajoissa sopimukseen uudesta suhteestaan, Britannia säilyy toistaiseksi osana EU:n tulliliittoa. Lisäksi Pohjois-Irlannissa noudatetaan suurta osaa EU:n sisämarkkinasäännöistä.

Sopimuksen vastustajien mielestä järjestelyssä on kaksi suurta ongelmaa: Jos EU:n ja Britannian sopua ei synny, maa jää brexitistä huolimatta roikkumaan osaksi EU:n tulliliittoa. Pohjois-Irlannin kohteleminen muusta Britanniasta poikkeavin säännöin puolestaan koettelee Britannian yhtenäisyyttä.

Johnson on sanonut, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa, oli sopimusta tai ei.

– Viikon loppuun mennessä tiedetään, onko sopimus mahdollinen, yksi Johnsonin tukijoista sanoi Financial Timesille

Juttua täydennetty 1.10. kello 10:58.

Lue myös:

    Uusimmat