Britannian parlamentti palaa joulutauolta käsittelemään brexitiä

Britanniassa parlamentin alahuone palaa tänään joulutauolta käsittelemään maan EU-erosopimusta.

Laki asiasta hyväksyttiin jo ensimmäisessä äänestyksessä joulun alla selvin numeroin.

Opposition yritykset saada brexit-sopimukseen muutoksia näyttävät heikoilta, koska pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit varmistivat itselleen alahuoneeseen selvän enemmistön joulukuun parlamenttivaaleissa.

EU-erosta on määrä äänestää toistamiseen torstaina kolmipäiväisen keskustelun päätteeksi, minkä jälkeen brexit-sopimus siirtyy parlamentin ylähuoneen käsittelyyn. Brexitin sijaan keskustelun päähuomion saattaa alahuoneessa tänään varastaa ajankohtainen Iranin ja Yhdysvaltain suhteiden kriisi sekä tilanne Irakissa.


Britannian on määrä erota EU:sta tämän kuun lopussa. Ennen sitä erosopimus pitää hyväksyä niin Britannian kuin EU:nkin parlamentissa. Neuvottelut osapuolten tulevasta suhteesta eivät voi alkaa ennen Britannian EU-eron toteutumista.

Neuvotteluiden käymiseen jää todella vähän aikaa, sillä brexitin siirtymäaika päättyy jo tämän vuoden lopussa. Pääministeri Johnson on vakuuttanut, ettei siirtymäaikaa aiota pidentää. Muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on varoittanut, ettei aika ehkä riitä uudesta taloussuhteesta sopimiseen.

Von der Leyen tapaa pääministeri Johnsonin huomenna Lontoossa. Mukana seuraa myös EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier. Tapaamisessa ei ole kuitenkaan tarkoitus käsitellä yksityiskohtia EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta.

Lue myös:

    Uusimmat