Mainos

Jemenin huthikapinalliset pitävät Saudi-Arabiaa syyllisenä alueen levottomuuksiin: "Seuraamme tarkkaan YK:n kantaa asiaan"

5:51
Videokuvaa lennokki-jäänteistä: Tällaista todistusaineistoa Saudi-Arabia esitteli yleisölle muutama päivä sitten.

Jemenin huthikapinalliset syyttivät perjantaina Saudi-Arabiaa ja sen liittolaisia hauraan aselevon vaarantamisesta Hodeidan satamakaupungin ympärillä.

– Saudi-Arabian johtama liittouma on vastuussa (tilanteen) kärjistymisen seurauksista. Seuraamme tarkkaan YK:n kantaa asiaan, sanoi huthikapinallisten johtajiin lukeutuva Mohammed Abdessalem.

Saudi-Arabia oli aiemmin perjantaina iskenyt kapinallisten asemia vastaan Hodeidan kaupungin pohjoispuolella. Kyse oli ensimmäisestä iskusta sen jälkeen, kun Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksia vastaan iskettiin viime viikonloppuna.

Huthikapinalliset ovat ottaneet viikonlopun iskut nimiinsä, mutta Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet Irania iskuista. Iran tukee huthikapinallisia.

Saudi-Arabian virallisen uutistoimiston mukaan liittouma tuhosi iskussa Hodeidan ulkopuolella neljä kohdetta, joita kapinalliset ovat käyttäneet muun muassa räjähteillä lastattujen alusten liikkeelle laskuun. Kapinallisten toiminta alueella vaarantaa meriturvallisuutta esimerkiksi Punaisellamerellä, uutistoimisto lisäsi.

Iskut öljyntuotantolaitoksiin kiristäneet tilannetta

Hieman ennen Hodeidan lähistölle tehtyjä iskuja liittouma kertoi pysäyttäneensä ja tuhonneensa räjähteillä lastatun aluksen Punaisenmeren eteläosassa.

Liittouma kertoo Saudi-Arabian uutistoimiston julkaisemassa lausunnossa, että huthikapinalliset yrittivät terrori-iskua miehittämättömällä aluksella tarkoituksenaan räjäyttää se kauko-ohjauksella. Alus laitettiin liittouman mukaan liikkeelle Hodeidasta. Se pysäytettiin Punaisenmeren eteläosassa ja tuhottiin.

Jännitteet alueella ovat kiristyneet entisestään, kun kahteen Saudi-Arabian öljyntuotantolaitokseen tehtiin viime viikonloppuna tuhoisat iskut. Ne laittoivat maihin noin puolet maan öljyntuotannosta.

Saudi-Arabia on kertonut, että se saa palautettua öljyntuotantonsa normaalille tasolle tämän kuun loppuun mennessä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja