Saudi-Arabiassa räjähdys öljytankkerissa – syynä todennäköisesti Iranin tukemien huthikapinallisten isku

Saudi-Arabiassa on räjähtänyt öljytankkerissa Jeddan sataman edustalla. Aluksen omistajan mukaan sunnuntaina tapahtuneelle räjähdykselle on "ulkoinen syy".

Kyseessä on Singaporen lipun alla purjehtinut alus, jonka omistaa Hafnia-niminen varustamo. Sen mukaan aluksella syttyi räjähdyksen jälkeen tulipalo. Varustamon mukaan kukaan ei loukkaantunut.

Iranin tukemat huthikapinalliset ovat aiemmin uhanneet iskuilla Saudi-Arabian öljy-yhtiötä Saudi Aramcoa. Syynä on Saudi-Arabian tuki hallituksen joukoille Jemenin sodassa.

Edellisen kerran Saudi-Arabiassa tapahtui tankkeriräjähdys viime kuussa, kun kreikkalaisyhtiön käyttämässä tankkerissa räjähti maan eteläosassa sijaitsevassa Shuqaiqin satamassa. Saudi-Arabian mukaan tämänkin räjähdyksen takana olivat huthit.

Viime kuussa huthikapinalliset iskivät niin ikään Quds-2 -ohjuksilla Jeddahissa sijaitsevaan öljynjalostamoon. Saudi Aramcon mukaan ohjusisku repi reiän öljysäiliöön, mikä puolestaan sai aikaan tulipalon ja räjähdyksen.

Saudi-Arabian tukema liittouma on taistellut huthikapinallisia vastaan vuodesta 2015. Tuolloin huthikapinalliset pakottivat maan presidentin Abdrabuh Mansur Hadin ja hänen hallintonsa lähtemään pääkaupunki Sanaasta. Saudi-Arabia on tukenut Hadia.

Lue myös:

    Uusimmat