Saudi-Arabia iski Jemeniin ensimmäistä kertaa öljyntuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen jälkeen

Videokuvaa lennokki-jäänteistä: Tällaista todistusaineistoa Saudi-Arabia esitteli yleisölle drone-iskusta – ulkomaantoimittaja arvioi tilanteen vakavuutta 5:51
MTV:n ulkomaantoimittaja Janne Hopsu arvioi Saudi-Arabian drone-iskujen vakavuutta MTV Uutiset Livessä.

Saudi-Arabian johtama liittouma kertoo iskeneensä huthikapinallisia vastaan Jemenissä.

Kyseessä on ensimmäinen isku sen jälkeen, kun Saudi-Arabianöljyntuotantolaitoksia vastaan iskettiin viime viikonloppuna.

Liittouma kertoo tuhonneensa iskussa Hodeidan pohjoispuolelle neljä kohdetta, joita kapinalliset ovat käyttäneet muun muassa räjähteillä lastattujen alusten liikkeelle laskuun.

Jo aiemmin liittouma kertoi pysäyttäneensä ja tuhonneensa räjähteillä lastatun aluksen Punaisenmeren eteläosassa. Asiasta uutisoi Saudi-Arabian valtionmedia.

Liittouma kertoo Saudi-Arabian uutistoimiston julkaisemassa lausunnossa, että huthikapinalliset yrittivät terrori-iskua miehittämättömällä aluksella tarkoituksenaan räjäyttää se kauko-ohjauksella.

Alus laitettiin liittouman mukaan liikkeelle Hodeidasta. Se pysäytettiin Punaisenmeren eteläosassa ja tuhottiin.

Kapinalliset eivät toistaiseksi ole kommentoineet asiaa.

Iskut öljyntuotantolaitoksiin kiristäneet tilannetta

Jännitteet alueella ovat kiristyneet entisestään, kun kahteen Saudi-Arabian öljyntuotantolaitokseen tehtiin viime viikonloppuna tuhoisat iskut. Ne laittoivat maihin noin puolet maan öljyntuotannosta.

Saudi-Arabia on kertonut, että se saa palautettua öljyntuotantonsa normaalille tasolle tämän kuun loppuun mennessä.

Huthikapinalliset ovat ottaneet iskut nimiinsä, mutta Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät niistä kapinallisia tukevaa Irania.

Saudi-Arabian johtama liittouma on tukenut vuodesta 2015 alkaen Jemenin hallituksen joukkoja, jotka taistelevat huthikapinallisia vastaan.

Kapinalliset ovat viime kuukausien aikana kiihdyttäneet iskujaan Saudi-Arabian puolelle, vastatoimena Saudi-Arabian ilmaiskuille Jemenissä.

Konfliktissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, joista valtaosa on siviileitä. Miljoonat ihmiset ovat nälänhädän partaalla. YK kutsuu Jemenin sisällissotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat