Jehovan todistajien johtajille ei syytteitä rahankeräysrikoksesta

Jehovan todistajien suomalaiset johtohenkilöt eivät saa syytteitä epäillystä rahankeräysrikoksesta, tiedottaa syytäjänlaitos.

Syyttäjä teki päätökset ei näyttöä -perusteella.

Tapauksessa oli kyse Jehovan todistajien kansainvälisen katto-organisaation julkaisemasta Vatiotorni-lehdestä ja Jehovan todistajien nettisivuista, joilla julkistiin vuosina 2013–2015 rahankeräykseksi katsottavia tekstejä. Niissä pyydettiin lahjoituksia Jehovan todistajien kansallisten uskonnollisten yhdyskuntien tileille.

Vastuu rahankeräyksistä katto-organisaatiolla

Syyttäjä katsoi, että vaikka eri maiden kansalliset yhdyskunnat toimittavat esimerkiksi tilinumeroita edistäen näin kattojärjestön toimintaa, on vastuu rahankeräyksen täytäntöönpanosta kansainvälisellä katto-organisaatiolla. Poliisi ei ollut epäillyt kansainvälisiä toimijoijoita asian esitutkinnassa, vaan tutkinta kohdistui kansallisen uskonnollisen yhdyskunnan johtoon.

Viimeisin Vartiotorni-lehti, jossa tilinumeroita oli julkaistu on vuodelta 2015. Sen jälkeen numeroita ei ollut ja ne on poistettu myös verkossa olleista näköispainoksista. Sen johdosta epäilty rahakeräysrikos oli tältä osin vanhentunut.

Lisäksi esitutkinnassa ei pystytty selvittämään, mikä osa lahjoituena saaduista varoista oli peräisin kolehdin kaltaisista laillisista lahjoituksista ja mikä osa taas luvan vaativasta rahankeräyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat