Mainos

Jeesuksen oletettu hautapaikka ollut suljettuna verokiistan takia – Jerusalem perääntyi ja jäädytti verovaatimukset neuvottelujen ajaksi

1:44

Israelissa kristilliset kirkkokunnat ja Jerusalemin kaupunki ovat joutuneet erikoiseen riitaan verotuksesta ja kirkon myymän omaisuuden pakkolunastuksesta. Jerusalem vaatii kirkkokunnilta 150 miljoonaa euroa.

Kiistan takia suosittu turisti- ja pyhiinvaelluskohde Pyhän haudan kirkko on ollut suljettuna sunnuntaista lähtien.

Jerusalemin kaupunki on ilmoittanut, että kirkkokunnat ovat velkaa kaupungille 150 miljoonaa euroa menetettyjä verotuloja. Tänään Israelin pääministerin kanslia kuitenkin ilmoitti, että rahavaatimukset keskeytetään neuvottelujen ajaksi.

Neuvottelujen odotetaan alkavan huomenna tai lähipäivinä. Kirkkokuntien edustajat ilmoittivat illalla, että kirkko avataan jälleen huomenna aamulla.

– Olemme tällä hetkellä umpikujassa, sillä lainsäätäjien toimia ei voi hyväksyä. He lähettävät tarkastajia kirkkoon kerämään veroja, fransiskaaniveljeskunnan pääsihteeri Farid Joubran sanoo.

Fransiskaanit edustavat katolista kirkkoa. Heidän lisäkseen kirkon hallinnointiin osallistuvat kreikkalaiskatolilaiset sekä Armenian ortodoksikirkko. Myös Egyptin koptikirkolla sekä Etiopian ja Syyrian ortodoksikirkoilla on vastuualueita kirkossa. 

Pyhän haudan kirkko on yksi kristikunnan pyhimpiä paikkoja. Monet kristityt uskovat, että juuri täällä Jeesus ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin.

Kaupungin mukaan kirkot keräävät rahaa kauppapaikoilla 

Kiistassa kyse on rahasta. Jerusalemin kaupunki on vaatinut kirkkokunnilta veroja, koska osassa kirkkojen omistamista rakennuksista on kaupallista toimintaa kuten hotelleja ja kauppoja.

Perinteisesti Jerusalemissa toimivat kirkkokunnat ovat nauttineet verovapaudesta mutta Jerusalemin kaupungin mukaan liiketoiminnoista täytyy maksaa veroa.

Kirkkokunnat ovat jyrkästi eri mieltä, sillä ne rahoittavat toimintaansa niillä rahoilla, joita kaupunki nyt vaatii. 

Kirkkoja närkästyttää myös lakiehdotus, joka sallisi Israelin pakkolunastaa tontit, joita Jerusalemissa olevat kirkkokunnat ovat myyneet ulkopuolisille. Myös tämä esitys on päätetty jäädyttää neuvottelujen ajaksi.

Lisäys klo 21.16: Kirkkokunnat ilmoittivat avaavansa Pyhän haudan kirkon ovet huomisaamuna. Klo 21.23 korjattu koptikirkon paikka (Egypti). 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.