Uskonnolliset symbolit kielletään julkisen alan työntekijöiltä Genevessä – lakitekstistä tehty jo kaksi valitusta

Sveitsissä näkyvien uskonnollisten symbolien käyttö kielletään julkisen alan työntekijöiltä Geneven kantonissa. Yli puolet kantonin asukkaista äänesti kiistanalaisen lain puolesta tänään.

Kiellon on pelätty johtavan varsinkin huivilla hiuksensa peittävien musliminaisten syrjintään. Joidenkin arvostelijoiden mukaan kielto saattaa olla perustuslain vastainen. Sitä on syytetty myös islamin vastaisuudesta.

Uskonnollisten symbolien kieltoa on perusteltu halulla lisätä vuoropuhelua uskonnollisten ryhmien ja hallinnon välillä sekä sillä, että se määrittelee paremmin rajat, millaisia uskonnollisia ilmaisuja sallitaan julkisessa elämässä.

Geneven kantonin parlamentti hyväksyi kiellon huhtikuussa ja sitä ovat tukeneet muun muassa protestanttinen ja roomalaiskatolinen kirkko. Sen sijaan vasemmisto, vihreät, feministiset järjestöt, työntekijäjärjestöt ja muslimiryhmät ovat sitä vastustaneet.

Kiellon tekstimuodosta on tehty kaksi valitusta oikeusistuimelle. Geneven evankelinen tietoverkko vastustaa tekstissä olevaa varaumaa, joka sen mukaan saattaisi johtaa julkisten uskonnollisten tilaisuuksien kieltämiseen. Vihreät puolestaan vastustaa tekstiin tullutta viime hetken lisäystä, joka kieltää näkyvät uskonnolliset symbolit vaaleilla valituilta virkamiehiltä sekä kantonin ja paikallishallinnon työntekijöiltä, jotka työskentelevät yleisönpalvelussa.

– Olen toiveikas, että tuomioistuin asettuu meidän puolellemme, koska laki on Sveitsin perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen, sanoi vihreiden vaaleilla valittu paikallinen virkamies Sabine Tighemounine uutistoimisto ATS:lle. Tighemounine käyttää hiukset peittävää huivia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja