Jättitutkimus murtaa vaarallisen rokotemyytin: Ei yhteyttä autismiin

Influenssa kaataa taas väkeä 6:40
Kannattaako influenssarokote vielä ottaa?

Laaja tanskalaistutkimus osoittaa selvästi vääräksi rokotuskriittisten keskuudessa leviävän väitteen, jonka mukaan rokotteet aiheuttavat autismia.

Tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan annetut rokotteet eivät lisää autismin riskiä, osoittaa tuore tutkimus. Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä julkaistut löydökset koskevat yhteensä 657 461 tanskalaislasta, jotka syntyivät vuosina 1999–2010.

Tanskalaisen lääketieteellisen Statens Serum Institut -tutkimuskeskuksen tutkijat käyttivät kansallista rekisteriä arvioidakseen, lisääkö MPR-rokote autismidiagnoosin todennäköisyyttä. MPR tulee englanninkielen sanoista morbilli, parotitis ja rubella, eli tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko.

Yli 650 000 lapsesta 6517 sai autismidiagnoosin tutkimusajanjaksolla. Kun tutkijat vertasivat rokottamattomien ja rokotettujen lasten eroja diagnoosin saamisen todennäköisyyteen, he huomasivat, ettei rokote vaikuta autismiriskiin.

Rokotus ei vaikuttanut autismin todennäköisyyteen silloinkaan, kun lapsella oli muutoin korkea riski autismin puhkeamiseen.

Tutkijat muistuttavat tiedotteessa, että työ vahvistaa aiemmista tutkimuksista saatua todistusaineistoa, jonka mukaan lapsen rokottaminen ei lisää tämän riskiä autismiin.

Myytin alullepanija menetti lääkärilupansa

Yhdysvaltalainen uutissivusto CNN kertoo, että myytti rokotusten ja autismin yhteydestä on lähtöisin vuonna 1998 Lancet-tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksen tehnyt, rokotevastaisuudestaan tunnettu, brittiläinen lääkäri Andrew Wakefield yritti löytää yhteyden MPR-rokotteen ja autismin välillä. Tutkimuksen julkaisun jälkeen kävin ilmi, että Wakefiel oli muunnellut tai vääristellyt 12 lapsen tietoa. Juuri näiden lasten perusteella Wakefield oli vetänyt johtopäätöksensä, että MPR-rokote aiheuttaa autismia.

Lancet veti pois Wakefieldin tutkimuksen, ja mies menetti lupansa toimia lääkärinä.

Väärennetyt tutkimustulokset jäivät kuitenkin elämään. Wakefielden valheellinen työ saattaa olla jopa siteeratuin tieteellinen julkaisu, jonka tuloksiin monet rokotuskriittiset uskovat.

Tuhkarokkotapaukset lisääntyneet

Sosiaalisessa mediassa tehokkaasti leviävät harhaluulot rokotteiden ja autismin yhteydestä saattavat olla syy siihen, että viime vuonna tuhkarokkotapausten määrä nousi lähes 50 prosentilla. Myös Suomessa on viime aikoina tullut esiin lukuisia tuhkarokkotapauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Tuhkarokko tarttuu ihmisestä toiseen herkästi. Tartunnan oireita ovat korkea kuume, hengitystieoireet, silmien valonarkuus sekä ihottuma.

Tuhkarokon yleisimpiä jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus, ripuli, keuhkokuume ja hengitysteiden bakteeri-infektio. Lisäksi tuhkarokon sairastaminen heikentää elimistön puolustuskykyä jopa kahden vuoden ajan.

Suomessa tuhkarokko johtaa kuolemaan 1–3 tapauksessa tuhatta sairastunutta kohden.

Lue myös:

    Uusimmat