Mainos

Valtava maamerkki Haminaan - Korkeampi kuin Stadionin torni?

2:07

Haminan kaupunki on saamassa uuden maamerkin, kun kaupunkiin ollaan rakentamassa Suomen suurinta lipputankoa. Haminan jättilipun on kaavailtu olevan mahdollisesti jopa yhtä korkea kuin olympiastadionin torni Helsingissä.

Haminassa paljastetaan toukokuun lopulla mittava lippumaailma -hanke. Yhtenä osana hanketta kaupunkiin nousee todennäköisesti Suomen suurin lipputanko ja maailman suurin Suomen lippu.

- Karkeasti minimi voi olla noin 40 metrin tanko ja ehkä maksimi on noin 70 metrissä, Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoo.

Hankkeen taustalla on lippuhistorian asiantuntija ja lippuharrastaja Kimmo Kiljunen, joka on kerännyt lippuaiheista materiaalia vuosien ajan. Kiljunen etsi mittavalleen kokoelmalle sekä suurelle Suomen lipulle sopivaa paikkaa ja lopulta palaset loksahtivat yhteen Haminan kaupungin kanssa.

- Siinä oli erilaisia vaihtoehtoja esillä, mutta Hamina varuskunta-, satama- ja rajakaupunkina historiansa kautta valikoitui erinomaiseksi paikaksi. Tärkeimpänä asiana oli kuitenkin vahva motivaatio pienessä kaupungissa, Kiljunen kertoo.

Korkeampi kuin Stadionintorni?

Massiivisen lippumaailma -hankkeen kaikki osat tullaan paljastamaan toukokuun lopulla. Yksi keskeisimmistä ja näyttävimmistä yksittäisistä kohteista tulee kuitenkin olemaan nimenomaa suurlippu. Lippu on tarkoitus valaista ja se tulisi liehumaan tangossaan ympärivuorokautisesti.

Lipputangon lopullisen koon tulee määrittelemään hanketta varten käynnistettävän joukkorahoituksen lopullinen tulos.

- Mitä enemmän suomalaiset killinkejään irroittavat tähän Suomen lipun 100-vuotisjuhlan merkeissä nostettavaan suurlippuun, niin sen korkeampi siitä tulee. Maailman korkein siitä ei kuitenkaan tule, sillä se on Jeddassa, 171 metriä, ja se on liian korkea tänne, Kiljunen sanoo.

Tällä hetkellä Suomen korkein, 40 metrin korkuinen lipputanko on Riihimäellä. Pohjoismaiden korkein tanko on puolestaan Ruotsin 48 metrin tanko.

- Meille varmaan riittää tämä pohjoismaiden suurin tanko. Kyllä me Ruotsi tässä nitistetään eli 48 metriin pitäisi päästä. Ehkä sellainen jonkinlainen tavoite voisi olla 75 metrinen maksimissaan, Kimmo Kiljunen kaavailee.

75 metrin tankoon rahaa tarvittaisiin tämän hetken arvion mukaan noin 180 000 euroa. Lopullinen korkeus määrittää myös lipun lopullisen paikan, mutta yksi todennäköisimmistä paikoista on Sibeliuskadun päässä sijaitseva kenttä.

Kaupungissa uskotaan vahvasti hankkeen vetovoimaan. Lippumaailman uskotaan tuovan niin uusia turisteja kuin seminaareja ja kokousvieraita.

- Sitten kun julkistamme tämän kokonaisuudessaan, niin kyllä uskon, että ihan kansainvälistäkin kiinnostusta se ja sen eri osa-alueet herättävät. Kyllä me halutaan, että siitä tulee sellainen nähtävyys jota tullaan katsomaan, kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoo.

- Haminasta tulee varmasti Suomen liputuksen keskus aikanaan, Kimmo Kiljunen puolestaan uskoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.