Jatkuuko Kamil Stochin valtakausi? Japanilaiskomeetta mäkiviikon suurin voittajasuosikki

Keski-Euroopan mäkiviikko käynnistyy 29. joulukuuta Saksan Oberstdorfissa. Maineikkaan kiertueen voitosta käydään tänä vuonna tiukka taistelu.

Mäkiviikon suurimmat ennakkosuosikit tulevat odotetusti maailmancupin kärkipäästä, mutta tämän kauden huippunimet saavat liudan kovia haastajia taistelemaan mäkiviikon voitosta.

Ryoyu Kobayashi

22-vuotias japanilaishyppääjä on ollut tämän kauden ykkösnimi. Maailmancupia johtava Kobayashi on voittanut tällä kaudella kolme kilpailua.

Viime kaudella Kobayashi sijoittui mäkiviikolla sijalle 22. Nyt japanilainen on yksi mäkiviikon suurimmista ennakkosuosikeista. Tasaisuus on mäkiviikolla isossa roolissa, ja siinä on Kobayashi ollut tällä kaudella erinomainen. Hän on jäänyt nimittäin vain kerran kilpailun kärkiviisikon ulkopuolelle.

Kamil Stoch

Kokenut puolalaishyppääjä pitää aina laskea mukaan, kun puhutaan mäkiviikon voitosta. Hallitseva mestari Stoch on voittanut mäkiviikon kahtena vuotena peräkkäin.

Viime vuonna Stoch nappasi kruunun itselleen näytöstyyliin, sillä hän voitti kaikki kiertueen neljä osakilpailua. Tuolloin Stoch oli maailmancupissa samassa asemassa kuin nytkin, mutta kuntokäyrä sojotti jyrkästi ylöspäin.

Tällä kaudella Stoch on hypännyt takuuvarmasti kymmenen parhaan joukkoon jokaisessa kilpailussa. Vaikka Stoch ei ole voittanut tällä kaudella vielä kilpailuakaan, ei häntä sovi unohtaa mäkiviikon voittotaistelusta.

Karl Geiger

Maailmancupissa neljäntenä olevan Geigerin kausi on sujunut nousujohteisesti. Saksalaishyppääjä nousi ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle viimeisimmässä maailmancupin osakilpailussa Engelbergissä, kun hän nappasi kauden avausvoittonsa.

Viime vuonna Geiger ei hätyytellyt kärkitaistelua, sillä saksalainen jäi mäkiviikolla kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Saksalaishyppääjä on edellisen kerran juhlinut mäkiviikon voittoa vuonna 2002, jolloin Sven Hannawald vei arvostetun tittelin nimiinsä. Geiger lähtee mäkiviikolle Saksan joukkueen ykköstähtenä.

Piotr Zyla

Piotr Zyla edustaa vahvaa puolalaisrintamaa yhdessä Stochin kanssa. Zylan alkukausi on sujunut hienosti, sillä hän on maailmancupissa toisella sijalla. 

Geigerin lailla myös Zyla oli vahva Engelbergissä, jossa hän hyppäsi molemmissa osakilpailuissa toiseksi.

Viime kaudella Zyla pystynyt vastaamaan mäkiviikon kärkinimien suorituksiin, mutta tämän kauden vireellään voi Zyla hyvinkin napata voiton itselleen.

Ennakkosuosikkien takana kovia haastajia

Keski-Euroopan mäkiviikolla kilpailtaessa ei sovi unohtaa itävaltalaisia ja saksalaisia. Geigerin lisäksi myös Stephan Leyhe ja Andreas Wellinger ovat aloittaneet kautensa kelvollisesti. Viime kaudella Wellinger sijoittui mäkiviikolla toiseksi, joten Wellinger tietää tasan tarkkaan, mitä menestyminen vaatii.

Vaikka itävaltalaiset eivät ole tällä kaudella hätyytelleet niitä aivan kirkkaimpia kärkisijoja, voivat he tuoda omat mausteensa kiertueen voittotaisteluun. Tällä kaudella Itävallan lippua korkeimmalla on kantanut Stefan Kraft, joka uransa aikana kruunattu kertaalleen mäkiviikon voittajaksi.

Myös Norjan Johann Andre Forfang ja Robert Johansson ovat erittäin kovia haastajille koville ennakkosuosikeille. Kumpikin hyppääjä oli viime vuoden mäkiviikolla kymmenen parhaan joukossa, joten norjalaiskaksikko kykenee myös osaltaan sekoittamaan pakkaa kärjessä.

Suomalaisten asetelmat

Suomen mäkijoukkue matkaa Keski-Eurooppaan kolmen miehen turvin. Joukkueen ehdoton johtotähti on maailmancupissa sijalla 14 majaileva Antti Aalto. Aallolla on tasaisilla suorituksilla oiva mahdollisuus jopa nousta koko kiertueen kärkikymmenikköön.

Suomen joukkueen täydentävät Jarkko Määttä ja Eetu Nousiainen, joihin ei kohdistu suurempia odotuksia. Määttä on hypännyt tällä kaudella kerran maailmancupin pisteille. Nousiaisen kausi on kulunut tähän mennessä pääosin Continental Cupissa.

Lue myös:

    Uusimmat