Jatkoaikailmoitusten määrä yllätti aluehallintoviraston: "Näin pian ja näin paljon"

Ravintoloiden niin sanottu jatkoaika alkoi viime yönä. Aamuneljään asti jatkuvaan alkoholin anniskeluun ei enää uuden alkoholilain myötä tarvita lupaa, mutta siitä pitää kuitenkin ilmoittaa aluehallintovirastoon. Jatkoajan suuri suosio on yllättänyt ainakin Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.

Ilmoituksia alkoholitarjoilun jatkamisesta kello neljään asti on kolmen viikon aikana tullut lähes tuhannesta ravintolasta.

Ilmoituksista on tähän mennessä ehditty käsitellä 640 kappaletta. Nämä ravintolat voivat pitää ovensa auki aiempaa pidempään niin halutessaan. Alkoholia voi uuden lain myötä juoda ravintolan tiloissa vielä tunnin anniskelun lopettamisen jälkeen, eli käytännössä aamuviiteen.

Etelä-Suomen alueella jatkoaikailmoituksia on tullut tähän mennessä 441 kappaletta, mikä on jopa enemmän kuin jatkoaikalupia on ollut tähän saakka voimassa.

Alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo olevansa yllättynyt jatkoaikailmoitusten määrästä.

– Tiedossa oli se, että varmasti näitä jatkoaikailmoituksia tullaan tekemään, mutta kyllä se vähän yllätti ja varsinkin se, että ilmoituksia on tullut näin pian näin paljon, Lehikoinen sanoo.

Ei jatkoille baarista ostetun viskipullon kanssa

Sen sijaa alkoholin ulosmyynti ravintoloista ei ole kiinnostanut kovin ravintolayrittäjiä kovin paljoa.

Uuden lain myötä ravintola voi hakea lupaa alkoholin ulosmyyntiin asiakkaille. Luvansaaneet ravintolat saavat kuitenkin myydä alkoholia mukaan vain samaan aikaan, kun alkoholia voi ostaa kaupoista, eli aamu- ja iltayhdeksän välisenä aikana.

Juoma ei saa myöskään olla kaupassa myytävää alkoholia vahvempaa eli 5,5 prosenttia on ravintoloistakin ulosmyytävän juoman suurin alkoholipitoisuus. Aamuviideltä ei siis voi lähteä jatkoille ravintolasta ostetun viskipullon kanssa.

Lehikoisen mukaan hakemuksia on Etelä-Suomen aluehallintovirastoon tullut tähän asti 82 kappaletta. Hän ei pidä sitä suurena määränä.

– Niitä ei ole kauhean paljon mielestäni, kun suhteutetaan ravintoloiden määrään. Ravintolat ovat kertoneet minulle, että ajattelevat tämän olevan palvelu eikä mikään volyymijuttu, Lehikoinen kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat