Jatkatko suhdetta vain lasten vuoksi? Älä odota oikeaa hetkeä erota

Suomessa monet pitävät parisuhdetta yllä vain siksi, että lapset saisivat kasvaa ehjässä perheessä. Eron lykkääminen ei kuitenkaan välttämättä ole hyväksi kenellekään – ei lapsille eikä rikkonaisessa parisuhteessa sinnitteleville.

Unelma ydinperheestä on joillakin pariskunnilla niin vahva, että vaikka yhteiselo ei enää sujuisi, pysytellään parisuhteessa lasten edun nimissä. Psykologi Ilona Rauhala kertoo, että lasten takia eroa lykkäävät pariskunnat joutuvat usein kierteeseen, jossa eropäätöksen tekemisestä huolimatta sopivaa aikaa lopulliselle erolle ei vuosienkaan saatossa tunnu löytyvän.

– Se on todella yleinen ilmiö. On paljon pareja, jotka ajattelevat eroavansa sitten kun lapset ovat vähän isompia, sitten kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, sitten kun lapset ovat menneet naimisiin, sitten kun lastenlasten ristiäiset on vietetty tai sitten kun jäädään eläkkeelle, Rauhala listaa.

Koskaan ei ole oikea aika erota

Moni, joka kokee elävänsä huonossa suhteessa odottaa sitä oikeaa hetkeä erolle. Eropäätöksen kaltaista usein koko elämän mullistavaa päätöstä ei kuitenkaan koskaan ole helppo tehdä.

– Eroamiselle ei koskaan tule hyvää aikaa, Rauhala toteaa.

Osa lasten vuoksi yhdessä sinnittelevistä pariskunnista saa toki arjen toimimaan, vaikka suuri päätös parisuhteen päättämisestä on jo tehty. Usein päätöksen kanssa on kuitenkin hyvin vaikea elää.

– Kunnioitan totta kai niitä, jotka pystyvät elämään hyvää arkea tällaisen päätöksen kanssa. On kuitenkin niitäkin perheitä, joissa ollaan lasten takia yhdessä ja kodin ilmapiiri voi ollla joko todella viileä tai päinvastoin todella turvaton ja rauhaton, Rauhala toteaa.

Harva tulee ajatelleeksi sitä, millaiseksi taakaksi vanhempien rikkonaisen parisuhteen ylläpito voi lapselle muodostua.

– Kyseessä on aika iso vastuu, jos ajatellaan, että lapsella on vastuu vanhempien suhteesta. Jos lapselle sanoisi myöhemmin, että: "Olimme vain sinun takiasi yhdessä", niin se voi olla lapselle aikamoinen taakka, Rauhala toteaa.

– Se heijastuu usein jollain tapaa lapseen, jos ei ikäänkuin olla yhdessä, mutta ollaan kuitenkin näennäisesti. Millaisen mallin se antaa terveestä parisuhteesta ja rakkauselämästä? Rauhala kysyy.

Miksi eroaminen on niin vaikeaa?

Pitkän parisuhteen jälkeen ero tuntuu usein ylitsepääsemättömän vaikealta asialta. Mistä tämä johtuu?

– Ero on hyppy tuntemattomaan. Siihen on aina ollut jokin syy, miksi ihmiset ovat olleet yhdessä ja taustalla on vahvoja tunteita, Rauhala kertoo.

Lasten hyvinvointi on lapsiperheessä eropäätöstä pohdittaessa usein tärkeällä sijalla. Ihminen pohtii eron keskellä myös paljon sitä, miten käytännön asiat järjestyvät ja kuinka oma tunne-elämä tasapainottuu eron jälkeen.

– Monia pelottaa myös yksinäisyys ja se, että mitä jos ei koskaan löydäkään ketään.

Parhaimmillaan hyvän eron jälkeen entiset kumppanit voivat oppia elämään elämäänsä onnellisempina kuin aiemmin. Tällöin myös lasten voi olla entistä parempi olla.

– Esa Saarinen on mielestäni sanonut todella osuvasti, että lapset ovat onnellisia, jos vanhemmat rakastavat toisiaan ja ovat yhdessä. Mielestäni näiden kummankin täytyy täyttyä, Rauhala toteaa.


Katso video: Ilona Rauhala Huomenta Suomessa 7.4.2014

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat