Mainos

Jätkäsaaren vanhaan bunkkeriin kaavaillaan uutta elämää: Satoja asuntoja ja alakertaan kaupunkilaisten uimahalli

Kestävä kehitys näkyy Helsingin uudessa kaupunginosassa Jätkäsaaressa muun muassa puukorttelina, vanhojen tilojen uusiokäyttönä ja ympäristöystävällisinä materiaaleina.

Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtuma tällä viikolla

  • Joka päivä sunnuntaihin 9.9. asti
  • Lisää Suomen Asuntomessujen sivuilta
  • Asuntomessut-sovelluksen voit ladata ilmaiseksi Appstoresta tai Google Play -kaupasta.

Rakennusyhtiö SRV rakentaa Helsingin Jätkäsaareen kolmea eri kohdetta, joissa kestävä kehitys on keskeinen tekijä. Rakenteilla on puinen kaupunkikortteli Wood City, ympäristöystävällinen Airut-kortteli ja suunnitelmissa on myös vanhan bunkkerin kunnostaminen asuin- ja virkistyskäyttöön.

Bunkkerin kanssa samaan kortteliin valmistuvat lisäksi koulu ja päiväkoti puistoalueineen. SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen kertoo, että bunkkeriin suunnitellaan asuntojen lisäksi liikuntatiloja, jotka palvelevat myös kaupunkilaisia.

– Rakennus on toiminut aiemmin tullivarastona, mutta se jäi käyttämättömäksi 80-luvulla. SRV on rakentamassa sinne kaikille avointa uimahallia ja sisäliikuntahallia, jotka olisivat päivisin sekä koulujen että kaupunkilaisten käytössä.

SRV:n suunnitelmien mukaan Bunkkerin yläosa puretaan ja päälle rakennetaan kymmenen uutta kerrosta, joihin uudet asunnot tulevat. 

Bunkkerissa avoimet ovet tällä viikolla:

  • Bunkkeriin pääsee tutustumaan keskiviikkona 4.9 ja torstaina 5.9 klo 17–19.
  • • Osoite: Itäinen Vaihdekuja, Jätkäsaari. Käynti Bunkkerin näyttelytilaan Tyynenmerenkatu 11 A puoleisesta ovesta.

– Bunkkerin kattokerroksiin on tulossa noin 300 asuntoa. Parvelle ollaan rakentamassa myös 200 metrin juoksurataa. Asukkaat voisivat siis käydä aamu-uinnilla alakerrassa ja huonolla ilmalla juoksulenkillä sisätiloissa, Nieminen kertoo suunnitelmista.

Bunkkerin tulevaisuutta ei ole vielä lyöty lukkoon, sillä sen myymisestä SRV:lle on tehty valitus hallinto-oikeuteen.

– Toivomme, että pääsisimme rakentamaan keväällä 2019, jolloin esimerkiksi uimahalli olisi valmis kesällä 2021. Tällä viikolla Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumassa Bunkkeriin pääsee jo kurkistamaan. Ovet avataan tiistaina, keskiviikkona ja torstaina klo 17–19, Nieminen vinkkaa.

Puukortteliin nousee muun muassa kerrostalo ja hotelli

SRV rakentaa Jätkäsaareen myös kokonaista puukorttelia Wood Cityä, johon nousee toimistotiloja, hotelli, asuntoja ja pysäköintitalo. Puinen kerrostalo on vielä Suomessa harvinaisuus, mutta SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen uskoo puurakentamisen tulevan kaupunkeihin pikkuhiljaa.

– Wood City on osa muutosprosessia. Haluamme näyttää, että puusta voidaan tehdä kerrostaloja, hotelleja ja toimistoja keskelle kaupunkia, Nieminen sanoo.

Nieminen kertoo, että vaikka puisia kerrostaloja on rakennettu Suomessa jo 1990-luvulta asti, on niitä yhteensä kuitenkin vain muutamia kymmeniä.

– Jokainen puukerrostalo on erilainen, ne ovat prototyyppejä. Puukerrostaloissa ei ole päästy teolliseen rakentamiseen vielä kiinni, vaan ne rakennetaan ulkona paikan päällä. Rakentaminen voisi kuitenkin siirtyä enemmän tehtaisiin, jolloin saataisiin enemmän kilpailukykyä puurakentamiselle. 

Puurakentamisen lisäämisen puolesta puhuu sen ekologisuus. Puurakennuksen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin kilpailevista materiaaleista rakennetun.

– Puuta kannattaa käyttää rakentamisessa myös siksi, että materiaali on täysin kotimaista. Lisäksi rakenteet eivät vaadi kuivumisaikaa samalla tavalla kuin betonin valu, joten rakentaminen on nopeampaa.

– Huolimatta hyvistä puolista muutos puukerrostalojen rakentamiseksi ei tapahdu kuitenkaan hetkessä. Se vaatii monen osapuolen ajatusmaailman muuttamista, Nieminen sanoo.

SRV on mukana myös Airut-korttelin ja Jätkäsaaren koulun rakentamisessa. SRV on rakentanut Airut-kortteliin lähes 300 asuntoa. Alun perin Sitran ja Helsingin kaupungin aloittamassa hankkeessa tavoitteena on muun muassa hiilijalanjäljen minimointi, panostaminen matalahiilisiin rakennusmateriaaleihin ja älykkäisiin teknisiin järjestelmiin sekä matalahiilisen elämäntavan mahdollistamiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat